Roma | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre garum (1)

Zilele trecute am gătit un stir-fry folosind puţin prahok, un condiment cambodgian preparat din peşte fermentat. Mulţi ştim că bucătăria asiatică propune, în mod tradiţional, o sumedenie de astfel de condimente / potenţatori de gust, posesori de cantităţi mari de umami; sos de peşte, sos de stridii, belachan, trassi, ngapi (nam prik), bagoong, prahok şi diferite alte paste de creveţi, peşte sau alte fructe de mare, toate sunt folosite pentru a da complexitate, rafinament şi adâncime gustului într-o mare gamă de preparate culinare.
Mai puţini ştiu, însă, că şi bucătăriile mediteraneene au folosit, şi încă mai folosesc (deşi din ce în ce mai puţin), astfel de produse.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria siciliană – o „fiertură” cu multe arome (1)

Nu am fost niciodată în Sicilia, dar este unul dintre locurile la care visez şi unde ştiu că voi ajunge neapărat în următorii 2-3 ani. Sicilia mă fascinează pentru că este locul cu una dintre cele mai interesante şi mai complexe culturi culinare din Europa.
Deşi tot ceea ce ştiu despre Sicilia este din cărţi, filme şi, foarte puţin, de la un prieten sicilian, cred că materialele adunate de mine vă pot crea o imagine – chiar dacă lipsită de forţa pe care o dă unui povestitor cunoaşterea directă, de la faţa locului, a subiectului său – grăitoare şi incitantă, care să vă aducă informaţii interesante şi să vă stimuleze apetitul intelectual.
(mai mult…)

Citeste tot