rosii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre.
Zeytinyagli Yaprak Sarma
Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei de masline, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt si feliute de lamaie, si au o umplutura formata din orez, ceapa, rosii, seminte de pin, stafide si multe ierburi aromate. Sunt gustoase, nimic de zis, mai ales vara, cand este atat de cald incat te simti cel mai bine atunci cand ceea ce ai in farfurie sau pahar trebuie musai sa fie racoros.
(mai mult…)

Citeste tot

Psari spetsiotiko

Reteta de fata se refera la un preparat culinar rustic, care se gateste de obicei in satele de pescari. Ea provine din insula Spetses, situata la sud-vest de Atena. Fileurile de peste sunt coapte intr-un sos de rosii asezonat in stil mediteranean si amestecat cu pesmet, ca sa se obtina peste fileuri o crusta delicioasa si crocanta.
Psari spetsiotiko
(mai mult…)

Citeste tot

Omleta in stil asiatic

Omletele sunt delicioase, se fac rapid si lasa loc creativitatii. Exista mai multe stiluri de omlete si fiecare persoana care se mai “joaca” prin bucatarie are, probabil, varianta sa preferata. Mie imi plac omletele rumenite la suprafata si suculente in interior. Imi plac omletele cu contrast de texturi si condimentate. Mi se par excelente dimineata, caci imi ofera energie si ma ajuta sa-mi incep ziua intr-un mod placut, adica degustand ceva gustos, care se prepara fara bataie de cap, in doar cateva minute.
Omleta in stil asiatic
Varianta de omleta care urmeaza are influente asiatice, chinezesti in speta, si este foarte gustoasa Nu veti regreta incercand-o, mai ales ca iese un pic din tiparul omletelor clasice, cu care suntem obisnuiti.
(mai mult…)

Citeste tot

Mici gustari mediteraneene

Gustarile de mai jos sunt simple, aproape ca nu necesita tratament termic si se dovedesc a fi delicioase, cu conditia sa folositi ingrediente de buna calitate. Am servit aceasta gustare la GUXT, la un eveniment privat, alaturi de un pahar cu vin rose bine racit, si pot sa spun ca m-a ajutat sa-mi fac cativa prieteni in plus.
Mici gustari mediteraneene
(mai mult…)

Citeste tot

Camarones a la diabla

Camarones este plurarul cuvantului spaniolesc “camarón”, si inseamna “creveti”. Cand expresia “a la diabla” este inclusa in denumirea unui preparat, trebuie sa va asteptati la ceva “diavolesc” de iute.
Fructele de mare gatite in sosuri “a la diabla” sunt extrem de populare in regiunile de coasta ale Mexicului. Sosul consta, de obicei, din rosii, usturoi, ceapa si diferite tipuri de ardei iuti.
Camarones a la diabla
Mexicul, sa nu uitam, este considerat patria ardeiului iute si bucataria locala acorda o mare atentie diferitelor tipuri, proaspete si uscate, foarte diferite intre ele ca aroma si iuteala.
Camarones a la diabla sunt serviti, de obicei, alaturi de orez, si de o salata verde, usor acrisoara.
(mai mult…)

Citeste tot

Pastă masala – bază de asezonare pentru curry-urile indiene

În ultimele luni am povestit pe blog despre pastele de curry thailandeze şi despre pastele bumbu indoneziene. Am descris, chiar dacă succint, ingredientele folosite la prepararea lor, modul în care se găteşte cu aceste paste şi, de asemenea, influenţa lor asupra preparatelor culinare finale.
Pastă masala - bază de asezonare pentru curry-urile indiene
Nu sunt nici pe departe vreun specialist în bucătărie, cu atât mai puţin când vine vorba despre bucătăria asiatică, dar dacă am tot experimentat sute de reţete şi cam toate modurile de asezonare, nu mă pot împiedica să nu remarc anumite similitudini între masalele indiene, pastele pentru gaeng-urile thailandeze, bumbu-urile indoneziene, rempah-ul malaezian, kroeng-ul cambodgian şi alte asemenea paste aşa-zis „de curry” din Asia de sud şi de sud-est.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si pakistaneze. Am simplificat reteta (desi nu ati zice asta privind lista de ingrediente) facand-o mai usoara si mai rapida.
Curry de naut cu baghar
Am folosit, tot pentru economia de tiump, naut si rosii din cutie. A rezultat o reteta de post foarte gustoasa si foarte aromata. Stiti, sau daca nu stiti va spun acum, ca nu ma intereseaza posturile si diversele diete. Mananc doar ce imi place si gatesc doar ce am chef… si cand am chef. Nu voi lauda, deci, fara argumente o reteta de post. Credeti-ma, merita incercata si reprezinta in mod clar o alternativa la vesnicele retete de post cu cartofi, morcovi si ciuperci.
(mai mult…)

Citeste tot

Caponata di melanzane alla siciliana

Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata cu masline, zahar, capere, seminte de pin, busuioc si otet; unii o considera ca fiind o salata gatita.
Exista mai multe variante de reteta: cu adaus de cartofi, morcovi, ardei grasi sau chiar stafide.
Caponata di melanzane alla siciliana
Caponata de vinete este cea mai obisnuita varianta de caponata, dar exista variante csi cu caracatita, peste spada, creveti, bottarga sau chiar homar. Acestea sunt, insa, exceptii de la regula.
O caponata se serveste cel mi adesea ca antipasto, adica ca gustare, dar uneori poate juca si rol de fel principal, dar si de garnitura, functie de ocazie, de cantitate si de restul meniului.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 16
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16