rosii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (4)

Agricultura şi vânătoarea
Pe la anii 5000 î.H. sumerienii dezvoltaseră deja o agricultură intensivă, cuprinzând mono-culturi, irigaţii şi folosirea unei forţe de muncă specializată, mai ales de-a lungul cursurilor de apă cunoscute astăzi ca Shatt al Arab, din delta golfului Persic până la confluenţa Tigrului cu Eufratul. În urmă cu 3-4000 de ani Mesopotamia era mult mai fertilă decât astăzi.
(more…)

Citeste tot

Pui Tikka Masala

Iata una dintre cele retetele clasice ale bucatariei anglo-indiene, preparat aici intr-o varianta adaptata la ingredientele usor disponibile in Romania. Aromat si delicios, puiul Tikka in varianta de mai jos este preparat cu conserve de rosii, produse de Cirio.


(more…)

Citeste tot

Pilaf cu rosii

Aceasta reteta are si varianta video.

Pilaful este o mancare traditionala in multe tari a caror bucatarie a fost influentata de cea persana. A fost adus la noi de turci si a devenit, in timp, preparatul cu orez cel mai important al bucatariei nostre.
Varianta propusa de mine foloseste conserve de rosii produse de Cirio.
(more…)

Citeste tot

Fajitas de pui cu salsa de rosii

Este un preparat extrem de popular in Mexic, unde este servit la masa de zi cu zi. O fajita consta intr-o tortilla proaspat gatita, aduse la masa cand este calda, umpluta cu un amestec ce poate fi foarte diferit, si apoi rulata sau impaturita si mancata.
Varianta propusa de mine foloseste carne de pui gatita cu legume, iaurt si salsa de rosii.

(more…)

Citeste tot

Salsa de rosii

Salsa este un termen provenit din limba spaniola, unde inseamna sos. Exista multe variante de salsa, iar unele (asa cum este si cea propusa de mine) seamana, in opinia mea, mult mai mult cu o salata decat cu un sos, atat ca textura cat si ca mod de servire.

Varianta de salsa pe care v-o aduc in atentie este nu doar foarte gustoasa, ci si folositoare, caci cu ajutorul ei vom prepara maine niste fajitas, un alt preparat mexican extrem de popular.
(more…)

Citeste tot

Curry Malabar de creveti

Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de faptul ca aveam in congelator un pachet de frunze de curry si am incropit acest curry, preparat cu lapte de cocos. Sa nu va sperie multitudinea ingredientelor, cam asa gatesc indienii. Reteta este insa foarte simpla si cu adevarat deosebita.

(more…)

Citeste tot

Tagliatelle cu creveti si sos de rosii

Va propun o reteta robusta, rustica si satioasa. Alegeti, cu grija, ingrediente proaspete si de buna calitate, ca sa obtineti maximul ca gust si aroma. Este o reteta simpla, se prepara rapid si este, in plus, foarte aromata si gustoasa. Extrem de potrivita pentru o masa incropita rapid pentru familie sau prieteni.

Servita alaturi de o salata verde, formeaza o masa completa si echilibrata nutritional.
(more…)

Citeste tot