rosii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pulpe de pui cu miere si ienibahar

Iata o reteta interesanta, care ilustreaza multiplele influente suferite de bucataria jamaicana. Ea combina modul francez de a gati cu ingrediente chinezesti (seminte de susan, sos de soia), mediteraneene (cimbru) si locale (ienibahar). Rezultatul este un preparat delicios, plin de gust si aroma.

Cei care vor sa se informeze asupra bucatariei jamaicane o pot face aici.
(more…)

Citeste tot

Pui “Do piaza”

Puiul Do Piaza este extrem de popular in toate restaurantele din afara Indiei. In limba hindi, “do” inseamna doua, iar “piaz” inseamna ceapa, termenul descriind fie o mancare la care se foloseste dublul cantitatii normale de ceapa, fie una in care ceapa este folosita de doua ori in cursul procesului de preparare. Varianta de fata foloseste ceapa chiar in trei feluri diferite.

(more…)

Citeste tot

Curvele şi bucătăria

Sunt convins că acest titlu vă face să vă puneţi câteva întrebări. Poate fi destul de tentant pentru unii şi ciudat pentru alţii, dar sper ca niciunii să nu fiţi dezamăgiţi de restul articolului; acesta se referă la o activitate a curvelor care are legătură cu domeniul culinar, nu cu cel al meseriei lor. Se spune despre prostituţie că ar fi cea mai veche meserie din lume; eu am convingerea că cea de bucătar este ceva mai veche. Totuşi, după cum spun unii, este posibil ca prostituţia să aibă micul ei aport la crearea minunatei bucătării italieneşti. În spatele acestei introduceri mai ciudate se ascunde, de fapt, intenţia mea de a vă vorbi despre sosul cunoscut sub numele “alla puttanesca”.
(more…)

Citeste tot

Fajitas cu jumari de oua

Bucataria mexicana este una foarte atragatoare, diversa si plina de gust. Celebrele tortille sunt atot prezente, iar umplutura lor are infinite variatii. Cum tortille din faina de porumb sau grau se gasesc pe piata, gata facute, nu as avea nicio scuza daca nu as incerca si eu cateva combinatii. Iata o varianta de fajitas (dupa mine, cea mai simpla metoda de a umple o tortilla) cu oua si legume, foarte potrivita pentru un mic dejun consistent.

(more…)

Citeste tot

Salata de iaurt cu legume si curry

Vi se intampla vreodata sa fiti flamanzi si sa aveti chef de ceva bun si aromat, dar sa va fie si o lene de zile mari? Ce tot intreb eu, normal ca vi se intampla si voua, caci oameni suntem cu totii…
Ei bine, am o reteta pentru astfel de momente. O salata foarte rapida, rusinos de simpla, racoritoare, aromata si gustoasa. O delicatesa obtinuta in doar cateva minute.

(more…)

Citeste tot

Bucătăria mexicană într-o singură tortilla – partea 1

Cred că bucătăria mexicană este una dintre cele 10-15 bucătării importante ale lumii. Bogăţia de ingrediente, influenţele culturale numeroase suferite de-a lungul istoriei şi diversitatea bucătăriilor regionale îi dau un caracter aparte. Am încercat în acest articol o trecere succintă în revistă, şi când spun succintă, înseamnă chiar foarte pe scurt.
Mic dejun mexican - sursa foto: dreamstime.com
Subiectul este extrem de complex, şi doar discuţia despre ardeii iuţi mexicani şi celebrele tortille ar fi necesitat, probabil, două cărţi separate. Am preferat să le las deoparte deocamdată, mai ales că cei mai mulţi dintre ardei şi masa harina (făina specială de porumb din care se prepară cele mai multe tortille) sunt extrem de greu de procurat în România. Promit să revin asupra lor, căci aceste ingrediente sunt, fiecare, un univers în sine.
(more…)

Citeste tot

Joloff cu pui

Am cumparat mai demult un pachetel cu creveti uscati, de la Dragonul Rosu. Una dintre retetele pe care le-am gatit cu ei a fost o reteta africana. Cred ca este prima reteta din Africa “neagra” pe care o public aici, asa ca poate fi socotita, chiar si pentru blogul meu, ca fiind una exotica.

(more…)

Citeste tot

Ciuperci Alcor

Cum in ultimul timp fac experimente cu amestecuri de condimente, amestecuri pe care eu le socotesc romanesti (ingredientele se gasesc pe piata, sunt intrate in alimentatia noastra de multi ani, iar eu sunt roman – suficiente motive, nu?), inevitabil imi ies si chestii gustoase. Iata un astfel de exemplu: ciuperci umplute si servite cu sos de rosii.

(more…)

Citeste tot