rosii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Opărirea pe înţelesul tuturor

Procedura este potrivită în special pentru carne, legume şi fructe. Alimentele sunt imersate în apă clocotită şi scoase după un timp scurt, ca să fie plonjate în apă rece ca gheaţa (adesea, chiar un amestec de apa rece şi gheaţă), sau clătite sub jet de apă rece, pentru ca procesul de gătire să fie stopat.
Fasole verde oparita
(more…)

Citeste tot

Pastitsada

Cum m-am intors recent din Corfu, nu puteam scapa ocazia de a culege cateva retete locale. Am si gasit cateva deosebite si sper ca iubitorii de bucatarie mediteraneana sa fie interesati.

Pastitsada, care reflecta influenta bucatariei italiene asupra celei corfiote (Corfu este foarte aproape de Italia, iar venetienii au stapanit insula cateva sute de ani), este socotita o delicatesa si este caracterizata de gustul delicat si aroma sofisticata de cuisoare.
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom negru

Desi foloseste multe ingrediente, acest curry este usor de preparat, iar rezultatul final este deosebit de aromat si de gustos. Cardamomul negru este un condiment specific bucatariei indiene; aroma sa este puternica, cu o usoara nuanta camforata. Pastaile de cardamom negru se zdrobesc putin, cat sa se intredeschida, ca semintele din interiorul lor sa vina in contact cu mediul lichid al retetei. La sfarsit, pastaile se scot din mancare si se arunca.

(more…)

Citeste tot

R’Bati – Peste cu sos picant-acrisor

R'Bati
Ramanem pentru inca o zi in universul bucatariei marocane si, dupa ce am vorbit despre sosul Chermoula, va prezint acum o reteta simpla, sanatoasa, aromata si foarte buna la gust.
In Maroc, pestele este adesea gatit intr-un sos pe baza de rosii, ardei grasi si ulei de masline, ca si in cazul retetei de R’Bati. Varianta prezentata de mine, care adauga la sos ciupercute si creveti, este una “de lux”, servita doar la ocazii speciale.
(more…)

Citeste tot

Pizza de la persani la americani

Personal nu ma omor dupa pizza. Cred ca mananc una la 2-3 ani, adica m-as putea lipsi de ea linistit. Totusi, nu pot sa nu remarc popularitatea ei, mai ales in ultimii 5-10 ani. Mai mult, pot chiar sa mi-o explic: pizza este ieftina, comoda (se poate manca chiar mergand pe strada), satioasa, gustoasa (pentru majoritatea), este disponibila la restaurant (sau pizzerie), dar si la un colt de strada, si se prepara rapid. Intr-un cuvant, este un aliment extrem de potrivit celor care sunt ocupati, vesnic in lipsa de timp, grabiti, preocupati mai mult sa-si stinga foamea, decat sa respecte ritualul unei mese bune.
Pizza
Pentru mine, pizza este cel mai mic dintre relele aduse in alimentatie de fast food-uri, asa ca prefer de o mie de ori mai mult sa vad lumea mancand pizza, decat porcariile stil snack/fast. Chiar daca pe mine ma lasa rece, prin comparatie arata frumos, este hranitoare si mult mai sanatoasa.
M-am gandit deci ca un pic de popularizare nu-i strica. Iata ce a scos la iveala o scurta “googaleala”.
(more…)

Citeste tot

Pui cu cardamom

Aceasta reteta are si varianta video.

Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment. Pe piata noastra se gaseste in supermarketuri sub forma de pudra, iar la magazinele arabesti si cele specializate in condimente se pot gasi pastai intregi. Aflati aici mai multe amanunte despre cardamom.

(more…)

Citeste tot