rosii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry de pui cu cardamom

Aceasta reteta are si varianta video.
Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment, si, dupa sofran si vanilie, este, poate, cel mai scump. Reteta de fata este originara din Mumbai, si a fost adusa acolo de emigrantii pakistanezi care s-au stabilit in zona, in secolul trecut. Acest curry este foarte aromat, cu gust picant. Mai multe despre cardamom puteti afla aici.

(more…)

Citeste tot

Paella – versatila si gustoasa

Reteta Paella

In general nu am fost incantat de mancarea oferita de Barcelona, dar paella este o adevarata desfatare care merita studiata si incercata si acasa: chiar daca ar fi fost singurul lucru placut din acel oras (ceea ce nu a fost cazul), tot ar fi meritat sa bat drumul pana acolo.

Paella (se pronunta paeia) este originara din regiunea Valenciei. Strainii o considera o mancare specifica intregii Spanii, dar spaniolii insisi o vad mai mult ca pe o mancare regionala, valenciana. Influenta maura este evidenta, paella fiind destul de asemanatoare pilafului arabesc, sau pulao-ului indian.
Paella
Exista trei tipuri principale de paella: valenciana (paella valenciana), cu fructe de mare (paella de marisco) si mixta (paella mixta) – dar si multe altele, cu diverse alte ingrediente.

Paella valenciana se prepara din orez, carne, melci, fasole si condimente, cea cu fructe de mare inlocuieste melcii cu crustacee si omite fasolea, iar cea mixta este o combinatie de carne, fructe de mare si vegetale.
(more…)

Citeste tot

Biryani de pui

Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran etc.

(more…)

Citeste tot

Bun Cha

Este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare vietnameze, impreuna cu “Pho bo” fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste impreuna cu sosul “nuoc cham“, cel mai popular sos din Vietnam, folosit practic alaturi de orice fel de mancare. Bun Cha este preparata adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.

(more…)

Citeste tot

Bissara

Bissara este una dintre mancarurile extrem de populare in Tunisia. Este satioasa, rustica si se serveste fie ca gustare, fie ca fel principal. Aceasta varianta foloseste ouale ca adaus nutritiv si ornamental.
Bissara cu ochiuri
Bucatarie: tunisiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
(more…)

Citeste tot

Spaghete cu telina si sos de rosii

Este o reteta simpla si gustoasa, care foloseste ingrediente tipic mediteraneene. Nu este foarte rapida, dar compenseaza prin gust si aroma. Vegetarienii pot renunta la branza Parmesan. In loc de telina se pot folosi rondele de vinete prajite, iar carnivorii pot inlocui telina cu 8 felii subtiri de bacon (fara sorici), prajit si apoi tocat marunt.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu lapte de cocos

Este o mancare extrem de populara in Brazilia, mai ales in zona orasului Bahia. Exista mai multe variante ale acestei retete; cea de fata foloseste, in plus fata de reteta originala, putin ghimbir si coaja rasa de lamaie, pentru un plus de aroma si de prospetime a gustului.

(more…)

Citeste tot