salata | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata de fructe cu ghimbir

Statisticile blogului imi indica faptul ca aceasta reteta este cea de-a 300-a postata de mine. Este o cifra frumoasa, care va creste, bineinteles. Sper ca cele mai multe dintre ele sa va fi placut si mai sper ca dvs. sa fi gatit macar cateva.

Va propun astazi o salata de fructe simpla, racoritoare si sanatoasa. Este foarte cald si cred ca multi dintre dvs. nu aveti chef de gatit, asa ca o astfel de reteta, ca “manopera” putina, ar putea sa va convina. Salata poate fi servita ca mic dejun, pe post de cina usoara si racoroasa, sau ca desert, la masa de pranz.

(more…)

Citeste tot

Laab

Laab, sau larb, este o salata care face faima orasului Chiang Mai, al doilea oras al Thailandei, dupa Bangkok. Chiang Mai este situat in nord-estul tarii, aproape de granita cu Laos, zona in care bucatariile thailandeza si laotiana s-au influentat reciproc. Laab se poate prepara cu carne de pui, curcan, rata, vita sau porc.

(more…)

Citeste tot

Insalata caprese alla diavola

Cam toata lumea stie ce este si cum se prepara insalata caprese. Este una dintre salatele cele mai celebre si cele mai simplu de preparat. Va propun astazi o varianta de caprese care are gustul un piculet picant. Nu atat de picant incat sa altereze reteta traditionala, ci doar atat cat sa dea un pic de vioiciune si contrast gustului delicat al mozzarellei.

Am numit-o asa cum se vede mai sus, caci “alla diavola” denumeste in gastronomia italiana preparatele picante, in general cu adaus de ardei iute. Nu stiu cat este de inspirata este denumirea mea si nici nu stiu daca este foarte corect sa ma apuc eu sa inventez denumiri in alta limba, dar va cer ingaduinta, caci reteta este foarte interesanta si ar putea sa va placa. Numiti-o cum doriti, dar gustati-o!
(more…)

Citeste tot

Salata de pui cu portocale si migdale

Orezul, portocalele si migdalele sunt trei dintre ingredientele care fac fala bucatariei spaniole. Coincidenta sau nu, toate trei au fost aduse in Spania de arabi, si toate trei sunt foarte populare in intreaga Mediterana. Va propun, deci, o salata satioasa, dar usoara, plina de gust, aroma si culoare si, foarte important, usor si rapid de preparat.

(more…)

Citeste tot

Pe ecran cu ProTV

Ma bucura ca televiziunea incepe sa dea atentie blogurilor culinare. Sper doar sa aiba abilitatea de a le alege pe cele care au intr-adevar ceva de spus. Marturisesc ca nu ma uit la emisiunea “Ce se intampla doctore?” si cred ca nu m-as fi uitat niciodata daca nu as fi aparut si eu in ea; nu sunt “in target”, cum se spune, dar se pare ca este utila multora.
Am fost solicitat alaturi de alti bloggeri sa gatesc 2 retete pentru aceasta emisiune. Nu spun mai multe, caci m-as repeta.

A fost o ocazie sa-mi probez bucataria cea noua si sa mai afle lumea despre blogul meu. Mi-am dat seama si de faptul ca mi s-a facut dor de filmari. In fine, vorba lunga este pierdere de timp, puteti vedea emisiunea integral aici.

Citeste tot

Salata de orez cu somon afumat si masline

Am publicat anterior cateva retete in care orezul ramas din ziua anterioara, ca si diverse tipuri de carne, erau “reciclate” prin inglobarea in preparate ingenioase si gustoase. Toate acele variante au fost asiatice, cea mai reprezentativa dintre ele fiind cunoscuta nasi goreng.

Va propun mai jos o varianta simpla si rapida, care ar putea fi una dintre modalitatile noastre, romanesti, de a refolosi orezul. Reteta este innobilata cu somon afumat, dar se poate prepara practic cu orice fel de peste afumat. Nu va mai fi atat de fina la gust si aroma, dar va functiona mai mult decat satisfacator.
(more…)

Citeste tot

Salata de pui cu tarhon

Imi place foarte susanul, in toate formele sale (seminte, ulei brun, pasta). Ce se poate deduce de aici? Ca imi place pasta tahini, bineinteles. Ma tot uitam ieri la un borcan cu aceasta pasta si ma intrebam ce sa gatesc cu ea. Am facut repede „recensamantul” camarii si frigiderului si a iesit reteta de mai jos.

(more…)

Citeste tot

Salata de andive cu stafide si nuci

Oameni buni, mi-e tare dor de o “gateala”, dar mai am vreo saptamana de asteptat. Pana atunci, trebuie sa ma multumesc cu mici improvizatii. Va prezint una dintre ele, una dintre salatele cu care v-ati obisnuit deja, simpla si rapida, dar cu combinatii inedite de ingrediente. Salata este delicioasa si plina de culoare, beneficiind si de contrastul de textura dintre stafide si branza, pe de-o parte, nuci, mere si andive pe de alta.

(more…)

Citeste tot

Andive cu salata crocant-cremoasa

Trebuie sa marturisesc ca m-am chinuit ceva sa gatesc titlul acestei retete. Imi trebuia o denumire astfel gandita incat sa o diferentieze de alte variante de retete de andive, sau salate cu mar si somon afumat din acest blog. Pana la urma, preparatul chiar este crocant, datorita marului si ardeilor grasi, si chiar este cremos, datorita amestecului de iaurt si maioneza. Mai mult, se serveste cu andive pe post de lingura! Ma rog, andiva tine nu doar loc de tacam, vine ea si cu un plus de textura si de gust.

Una peste alta, crocant-cremoasa mea se prepara foarte usor si rapid, nu arata rau si face impresie buna la musafiri. Gustul acrisor-picant, cu usoare nuante sarate si amarui, o face potrivita ca antreu, caci stimuleaza apetitul.
(more…)

Citeste tot