salata | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata romaneasca de vinete

Nu avem noi cea mai tare bucatarie. Nu este nici din cale afara de sanatoasa, nici prea diversificata, nici decorativa, si mai ales nu este nici promovata si nici cunoscuta. Avem insa cateva retete pe care le putem considera lejer adevarate capodopere. Sau asa le consider eu.
Una dintre acestea este salata de vinete. Am mancat salata de vinete si in Franta, si in Italia, am degustat-o in Grecia si Turcia, am incercat-o si in Belgia, Spania si Bulgaria. Unele mi-au placut, altele nu. Insa niciuna nu este atat de buna ca cea facuta in Romania (bulgarii ne cam copiaza si reusesc si ei o varianta foarte buna).

Salata noastra este atat de fina si de deosebita incat francezii o numesc “caviar” de vinete. Norocul nostru ca nu este la fel de scumpa si ca ne-o putem face singuri, acasa.
(more…)

Citeste tot

Bunele maniere la masa – partea 1

Unul dintre motivele pentru care ma simt stingher intr-un restaurant elegant este teama de a nu face vreo gafa la masa: sa folosesc gresit vreun tacam, sa torn aiurea vreun sos, sa nu stiu sa tai vreun fruct etc. Nu stiu cati dintre noi au invatat toate aceste amanunte de eticheta culinara la mama acasa. Eu unul nu. M-am gandit ca un ghid al bunelor maniere la masa ar fi util si ne-ar mai scapa de stress in unele situatii.
(more…)

Citeste tot

Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 3

Iata si cea de-a treia parte a acestui articol, si ultima, desi se mai pot gasi cateva variante interesante de retete. Ceea ce vroiam sa subliniez cu aceasta serie de articole, pe langa prezentarea unei serii de produse cu adevarat interesante si extrem de binevenite in lumea “oamenilor vesnic grabiti”, este ca gatitul poate fi distractiv, chiar folosind produse semi-preparate, daca se improvizeaza, pe baza unor cunostinte teoretice si practice acumulate prin putin studiu si exercitiu.
(more…)

Citeste tot

Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 1

Au aparut pe piata (le-am vazut cam prin toate supermarketurile) pungile cu salate eisberg; vegetalele sunt deja spalate, curatate si taiate, asa ca tot ce mai ai de facut este sa desfaci punga, sa rastorni continutul intr-un castron si sa-l transformi intr-o salata. Nu stiu exact cate astfel de produse sunt pe piata, eu am vazut si folosit cateva: amestec de morcovi si telina taiate julienne, amestec de diferite tipuri de salate, amestec de varza cu morcovi si sfecla, ruccola, valeriana, spanac tanar. Bineinteles, nu te impiedica nimeni sa iei mai multe plicuri si sa faci orice combinatie doresti.
(more…)

Citeste tot

Salata de pui cu busuioc

Este o reteta foarte simpla si rapida, aromata si gustoasa, perfecta pentru zilele fierbinti de vara cand nu aveti chef sa aprindeti aragazul doua zile consecutiv. In loc de busuioc puteti folosi menta sau marar. Se poate folosi orice fel de carne de pui gatita (fiarta, fripta sau prajita).

(more…)

Citeste tot