sambal kecap | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut, destul de rapid, aromat si chiar delicios. Merge minunat alaturi de o bere rece, sau insotit de un vin alb, parfumat si dulceag.
Cucur udang
Preparatul consta dintr-un aluat in care s-au amestecat creveti, vegetale, mirodenii si alte arome. Acesta este impartit in portii de diferite dimensiuni, de forme neregulate, care se prajesc apoi in grasime, timp de cateva minute. Este un preparat care se gateste in casa si pe strada, simplu si fara fasoane; poate fi intalnit si in meniurile unora dintre restaurante.
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal kecap

Sosurile “sambal” sunt, practic, sosurile mama ale bucatariei indoneziene. Ele mai sunt folosite, dar pe scara mai putin larga, in Malaezia, Singapore, Sri Lanka etc.
Sambal este un cuvant imprumutat din malaeziana, dar avand, se pare, origini javaneze (sambel).
Sambal kecap
Sambal este un sos cu consistenta variabila, de la cea a unei paste groase, la cea bucatoasa, asemanatoare unui sos salsa mexican. Componentul sau principal sunt ardeii iuti, la care se adauga, functie de tipul de sambal, alte ingrediente ca: pasta de creveti, usturoi, hasme (salote), ghimbir, ceapa verde, zahar, suc de limeta, tamarin, otet de orez, otet de palmier sau alte tipuri de otet.
Aceste sosuri insotesc aproape orice: carne, pui, peste si fructe de mare prajite sau friptae, orez, taitei, vegetale. Ele se folosesc la marinarea carnii si legumelor, ca adaus la sosuri, ca dipuri etc.
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal kecap – un prieten al papilelor gustative

În acest articol voi reveni puţin asupra bucătăriei indoneziene şi vă voi prezenta pe scurt un alt „sambal”. După cum povesteam într-un articol mai vechi, „sambal” este un condiment popular în sudul Indiei, în Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine, Sri Lanka, dar şi în Surinam şi Olanda, datorită influenţei pe care bucătăria indoneziană o exercită asupra celei olandeze (care la rândul său a influenţat-o pe cea din Surinam – ţară situată în nord-estul Americii de Sud -, fostă colonie olandeză, prin transplantarea multor muncitori indonezieni pe plantaţiile de trestie de zahăr). Există multe variante de sambal, cel pe care l-am tratat anterior fiind „sambal oelek”.
(mai mult…)

Citeste tot