samosa | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Samosa

Termenul “samosa”, sau “samoosa”, denumeste un fel de ghiozlomele (din turcescul “gözleme”, adica niste coltunasi care, in loc sa fie fierti, sunt prajiti in ulei) umplute cu un amestec, puternic asezonat cu mirodenii, de cartofi, ceapa, mazare, linte, carne tocata, fructe uscate etc. Se pare ca “samosa” provine din limba persana, din cuvantul “sanbosag”.
Samosa, ca preparat, este originar din statul indian Uttar Pradesh, dar s-au raspandit in timp in tot subcontinentul indian, in sud-estul Asiei, Asia centrala, Peninsula Arabiei, Africa si zona Mediteranei.

Cel mai adesea, o samosa are gust picant, dar exista si variante cu gust dulce. Dimensiunile si consistenta unei samosa pot diferi foarte mult, dar de obicei sunt de forma triunghiulara si mari cat sa poti musca de 1-2 ori din ele.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – India (5)

Acest nou episod al seriei dedicată făuririi culturii culinare din sub-continentul indian descrie pe scurt perioada de strălucire şi rafinament a bucătăriei moghule.
Această perioadă a mai fost tratată de mine pe acest blog, foarte pe scurt. Episodul de astăzi oferă o descriere mult mai complexă a acestei bucătării imperiale.
(more…)

Citeste tot