sampanie | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre vinurile spumante (2)

“Inventatorul” şampaniei
Pentru ca şampania să fie “inventată” a trebuit să intervină soarta, cu ironia sa caracteristică. Deşi producătorii din Champagne ar fi dat orice ca să scape de carbonatarea nedorită, iar clienţii lor francezi ar fi dorit un vin liniştit, britanicii aveau cu totul altă părere: pentru ei acest vin neaşteptat şi surprinzător, carbogazos, a fost o surpriză foarte plăcută.

Dopuri de pluta pentru sampanie - sursa foto: www.tofurious.com

Dopuri de pluta pentru sampanie – sursa foto: www.tofurious.com


(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinurile spumante (1)

Un vin spumant este unul cu un conţinut semnificativ de bioxid de carbon, care îi conferă carbonatarea caracteristică. Bioxidul de carbon poate rezulta în urma unei fermentaţii naturale, desfăşurată în sticlă ori în vase mari, concepute astfel ca să reziste presiunilor care se dezvoltă, sau ca urmare a injectării.

Vinuri spumante - sursa foto: www.coastalvirginiamag.com

Vinuri spumante – sursa foto: www.coastalvirginiamag.com


(mai mult…)

Citeste tot

Conchiglione cu crema de branza

Am avut ocazia in aceste ultime 6 luni sa colaborez la diverse evenimente cu Delaco si sa cunosc, destul de bine, produsele pe care le distribuie pe piata noastra… sau, cel putin, o parte dintre ele. Cremele de branza „Ceva fin”, de pilda, sunt foarte versatile si, in plus, este usor de lucrat cu ele. Am incercat de-a lungul timpului diverse retete interesante cu ele, in special paste, dipuri si sosuri.

Puteti prepara foarte usor si rapid gustari innobilate cu ingrediente de calitate, ca trufe si sampanie, care pot fi puse pe masa repede si fara bataie de cap, chiar si la ocazii mai speciale.
(mai mult…)

Citeste tot

După 120 de ani…

Ieri, (joi 18 octombrie 2012) am avut ocazia să petrec câteva ore deosebite, într-un loc remarcabil. Am avut (marea) şansă de a mă număra printre puţinii invitaţi din media la aniversarea a 120 de ani de existenţă a pivniţelor Rhein & Cie Azuga.

(mai mult…)

Citeste tot

Eveniment „Fun & Grill”, octombrie 2012

Vă poftesc la un nou eveniment „Fun & Grill”, bineînţeles tot la Casa „Mara” din Slănic, judeţul Prahova. O zonă frumoasă, liniştită şi beneficiind de o climă plăcută. Dacă doriţi să mâncaţi câteva lucruri deosebite şi să povestim împreună despre bucătării şi meleaguri mai mult sau mai puţin exotice, dacă doriţi să gătim şi să petrecem momente plăcute împreună, profitaţi de ocazie.

(mai mult…)

Citeste tot

Mangez-vous français? (5)

Bucatarii regionale
Bucătăria franceză este adesea percepută în afara Franţei, din păcate, mai ales ca fiind o bucătărie cu preţ ridicat, servită în restaurante scumpe şi rafinate. Pe mine personal aceste restaurante mă fac să nu mă simt în largul meu, iar preparatele prezentate minimalist – 2 linguri de „ceva” stropit artistic cu un sos si garnisit cu trei foi de salată – nu sunt ceea ce mi-aş dori nici să mănânc şi nici să gătesc.
Aceasta este însă doar o parte a bucătăriei franceze. Mai există, slavă Domnului, şi alte feluri de a găti, absolut remarcabile, ca şi o uluitoare diversitate regională.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre oţetul de şampanie

Când am auzit prima oară despre oţetul de şampanie, în urmă cu câţiva ani, am avut una din senzaţiile acelea, care însoţesc o revelaţie neaşteptată. Ştiţi, momente ca cel în care îţi tragi o palmă peste frunte şi exclami: „Cum naiba nu m-am gândit la asta?”.
Desigur, de ce nu ar exista şi oţet din şampanie, dacă există oţet din vin şi din alte băuturi alcoolice? Încă de pe atunci gastronomia mă surprindea şi nu a încetat s-o facă nici măcar o singură clipă.
(mai mult…)

Citeste tot

Crema de branza aromata cu trufe

Servita pe biscuiti crocanti, sau pe toasturi ori crutoane, aceasta crema este o gustare deosebit de rafinata, delicioasa si aromata. M-am gandit ca nu v-ar strica o reteta foarte simpla, dar care va usureaza viata atunci cand va vin la masa prietenii, ori familia.

Poate fi pregatita in avans si este excelenta pentru a va intampina musafirii. Le puteti astfel da ceva de rontait pana sunteti gata cu celelalte preparate.
(mai mult…)

Citeste tot