saramura | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Sarea-n bucate

Cred că toţi cei care gătesc sunt conştienţi de rolul sării adăugate în mâncare. Este importantă nu doar cantitatea de sare folosită, ci, mai ales, momentul şi modul în care se face sărarea. De aceea cred că acest mic articol, deşi nu este în sine vreo revelaţie, ar putea fi de folos, căci punctează câteva lucruri importante.

Dacă doriţi să aflaţi câteva detalii despre istoria sării, despre importanţa ei extraordinară în evoluţia omenirii, despre tipurile de sare şi multe altele, sunteţi invitaţi să accesaţi acest link.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre confit

Confit este un termen care are mai multe înţelesuri. El denumeşte generic diferite tipuri de carne, sărate şi gătite lent în propria grăsime, atât pentru a fi conservate cât şi pentru a căpăta un plus de gust. Astfel conservate şi depozitate la rece, confit-urile pot rezista câteva luni. Această metodă de conservare a alimentelor se foloseşte de mai multe sute de ani şi este, se pare, originară din sud-vestul Franţei.
Un alt înţeles al termenului „confit” este acela al unui condiment, sos sau garnituri, preparată din fructe sau legume gătite până la consistenţa unui gem, într-un lichid asezonat cu zahăr, sare şi alte mirodenii şi arome diverse. Foarte populare sunt confit-urile de lămâi, ardei iute, ceapă şi usturoi.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele sării – partea 3

Sarea a lăsat urme nu doar în denumirile oraşelor germane, austriece şi balcanice, ci şi în insulele britanice. Termenii „wich” şi „wych” din denumirile oraşelor britanice indică legătura acestora, într-un fel sau altul, cu sarea. Aceşti termeni sunt derivaţi din latinescul „vicus”, care înseamnă „loc”.
Începând cu secolul al XI-lea, sufixul „wich”a început să fie adăugat numelor oraşelor unde se producea sare. Şi astăzi multe oraşe au păstrat acest sufix, mai ales în Cheschire: Middlewich, Nantwich, Northwich şi Leftwich. Alt caz este Droitwich în Worcestershire.
(more…)

Citeste tot

Saramura – marinada surpriză

Cum spuneam in articolul anterior despre marinare, există un caz particular de marinare, marinadele gătite. Cea mai interesantă marinadă gătită este saramura şi, deşi este extrem de simplă şi folosită la noi pe larg la prepararea murăturilor, eu nu am vazut-o niciodată aplicată la marinarea cărnii.
(more…)

Citeste tot