sardine | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre pissalat

Pissalat, sau pissala, este un condiment originar din Franţa, specific bucătăriei provensale, preparat în mod tradiţional dintr-o pastă de sardine sărate (după alte surse şi din „anşoa”, nume generic atribuit mai multor specii de hamsii), asezonată cu mirodenii şi ierburi aromate şi amestecată cu ulei de măsline.
Denumirea sa provine din „peis salat”, care în limba occitană înseamnă „peşte sărat ”.
(mai mult…)

Citeste tot

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (3)

Balik Pazari – Piaţa de peşte

Istoria spune că turcii otomani au apărut în Asia Centrală, de unde au migrat în Anatolia, în secolul al XI-lea. Expansiunea lor spre Balcani şi centrul Europei, ca şi spre Levant, nordul Africii, Asia Centrală etc. a avut loc în secolele următoare.

Au fost, la origine, un popor locuind o zonă fără ieşire la mare, migrând apoi tot într-o astfel de regiune. Peştele nu a fost la începuturi un aliment cu care să fie familiarizaţi şi pe care să ştie să-l gătească. Unii istorici afirmă că această situaţie avea să persiste nu mai puţin de 100 de ani după cucerirea Constantinopolelui; mai mult, unele surse indică faptul că turcii au dispreţuit mult timp peştele ca aliment.

(mai mult…)

Citeste tot