sare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curcan cu sos de arahide

Reteta este extrem de interesanta ca gust si aroma si nu este ceea ce am fi asteptat de la una dintre retetele japoneze, asa cum sunt ele promovate in Occident. Preparatul de fata arata influenta bucatariei chinezesti, atat prin ingredientele listate, cat si prin modul de a le gati. Carnea de curcan nu este nici ea specifica Japoniei si nici obligatorie in reteta; poate fi inlocuita cu pui, sau porc.

(more…)

Citeste tot

Cetateanul turmentat

Afara este oribil de cald, iar turmentarea nu face casa buna cu vipia. Cum putem totusi sa ne betivim un piculet, fara ca valul de caldura sa ne loveasca in moalele capului? Simplu, ajutandu-ne de un preparat bine imprietenit cu alcoolul.
Si cu cafeaua, de altminteri, asa ca suntem un piculet “turmentati”, dar treji!

(more…)

Citeste tot

Pui jamaican cu fructe

Aceasta reteta are si varianta video

Supermarketurile au inceput sa ofere o gama relativ diversificata de fructe exotice. Pe unele am avut ocazia sa le gust deja, in special in calatorii, pe multe altele abia incep sa le descopar. Le degust crude, dar si gatite, bucataria jamaicana fiind una dintre cele care le foloseste din plin.

Va propun o reteta pe baza de carne de pui, gatita cu o garnitura de fructe exotice condimentate. Nu este doar inedita si plina de culoare, ci exceleaza si la capitolul aroma-gust.
(more…)

Citeste tot

Gamberi fritti in padella

Aceasta reteta are si varianta video
Pe limba noastra: creveti prajiti in tigaie. Ce poate fi mai simplu, mai rapid si mai delicios de atat? Cred ca nu foarte multe lucruri. Mai ales in modul in care este conceputa aceasta reteta robusta si deosebit de gustoasa: crevetii sunt aromati cu usturoi si vermut, iar pasta de rosii este baza sosului care ii acopera cu o patura delicioasa de arome.

(more…)

Citeste tot

Chipsuri de cartofi dulci

Este o reteta simpla si gustoasa, care foloseste un condiment specific bucatariei jamaicane: ienibaharul. Acesta are o aroma complexa, ca o combinatie de scortisoara cu nucsoara si cuisoare, cu accente piperate. Combinatia dintre aceasta aroma si dulceata cartofilor este irezistibila.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu curry

Am profitat de faptul ca aveam in congelator o punga cu creveti si m-am gandit sa va ofer o reteta simpla, care se prepara rapid, delicioasa si plina de aroma. Cum bucataria asiatica ofera o multime de astfel de preparate, m-am orientat catre o reteta vietnameza, care se prepara nu doar acasa, ci si in restaurante si, mai ales, la zecile de mii de tarabe care ofera mancare gustoasa si hranitoare, preparata direct pe strada, in fata clientilor.

(more…)

Citeste tot

Peste in crusta de nuca de cocos

Iata o alta reteta gatita de mine la “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”. Foarte aromata, de la nuca de cocos, si cu un gust extrem de “rotund” si de complex, care se datoreaza sosului. Acesta este o dovada a influentei emigrantilor chinezi asupra bucatariei jamaicane, caci foloseste atat sos de soia, cat si abordarea, tipic asiatica, a celor 5 gusturi unite pentru a oferi o savoare deosebita.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu papaya

Va prezint o reteta exotica si foarte colorata. Este unul dintre preparatele gatite de mine in cadrul demonstratiei “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”, organizat de magazinul “Biscuit”. Gustul preparatului are un accent dulce, iar aroma este foarte deosebita datorita combinatiei de usturoi, cimbru si papaya.

(more…)

Citeste tot

Alune caju prajite cu miere si nuca de cocos

Va propun o reteta thailandeza extrem de simpla si de rapida, inventiva si foarte gustoasa. A fost unul dintre preparatele prezentate la “Saveur Faire” 4 – Bucatarie thailandeza, desfasurat ieri, la magazinul “Biscuit” din Bucuresti.

Aceste alune crocante, cu gust dulce-iute-sarat, sunt o gustare care se prepara si se serveste pe strada, de obicei ambalata in cornete de hartie. Merge foarte bine cu bere, sau cu un vin alb, usor si sec.
(more…)

Citeste tot

Porc cu chimen si cartofi noi

Imi petrec cea mai mare parte a timpului liber in noul meu “laborator”, unde am un teren de joaca fabulos. Si realmente ma joc, incercand in acelasi timp sa obtin si ceva care sa poata acoperi nevoile nutritionale ale familiei. Cele mai multe experimente se indreapta catre o fuziune intre retetele romanesti, ingrediente internationale si modalitati de asezonare si tehnici de gatit asiatice, mediteraneene si franceze.

Care ar fi scopul (in afara de distractia mea, bineinteles)? Sa obtin retete deosebite, care sa se poata gati in orice bucatarie, oricat de mica ar fi ea, cu ingrediente care se gasesc in mod regulat pe piata si fara sa folosesc cine stie ce ustensile deosebite. Cum altfel poate evolua o bucatarie, daca cei care gatesc nu experimenteaza?
(more…)

Citeste tot