sare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui Negalbro

M-am distrat ieri inventand o reteta mai deosebita si care sa prezinte mesenilor mai multe optiuni gustative in aceeasi farfurie. Denumirea “negalbro” vine de la cele trei culori (negru, galben, rosu) capatate de carnea de pui prin marinare.

Reteta este simpla, rapida, plina de culoare si arata foarte decorativ. Mai presus de orice este insa aromata si delicioasa. Fiecare bucata de carne are gust si aroma diferita, oferind mesenilor o placuta surpriza gustativa.
(more…)

Citeste tot

Salata de andive cu stafide si nuci

Oameni buni, mi-e tare dor de o “gateala”, dar mai am vreo saptamana de asteptat. Pana atunci, trebuie sa ma multumesc cu mici improvizatii. Va prezint una dintre ele, una dintre salatele cu care v-ati obisnuit deja, simpla si rapida, dar cu combinatii inedite de ingrediente. Salata este delicioasa si plina de culoare, beneficiind si de contrastul de textura dintre stafide si branza, pe de-o parte, nuci, mere si andive pe de alta.

(more…)

Citeste tot

Pe urmele sării – partea 4

Tipuri de sare
Unele tipuri de sare s-au ridicat la statutul de delicatesă, bineînţeles cu preţul corespunzător. Ce anume dă unei sări acest statut? Răspunsul este simplu: metoda de procesare şi provenienţa. Fiecare tip de sare este potrivit unui scop anume: unele pentru conservarea alimentelor, altele pentru sosuri, unele pentru salate, altele pentru… dulciuri.
(more…)

Citeste tot

Orez cu legume si omleta

Dupa trei zile in care mai mult am discutat, mi-am zis ca ar fi timp de o noua reteta. Aveam chef de o omleta, in frigider se “odihnea” un castron cu orez fiert cu o zi inainte, iar in sacosa aveam, proaspat cumparate, o mana de legume.

Am obtinut un preparat satios, gustos, plin de culoare si echilibrat nutritional (proteine de la oua, carbohidrati de la orez, vitamine de la legume, minerale de la toate ingredientele, grasimi putine). La alegerea dvs.: un mic dejun consistent, un pranz mai usor, sau chiar o cina solida, luata nu mai tarziu de ora 19:00; completati masa cu o bere rece, sau cu un vin alb sec, bine racit.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele sării – partea 3

Sarea a lăsat urme nu doar în denumirile oraşelor germane, austriece şi balcanice, ci şi în insulele britanice. Termenii „wich” şi „wych” din denumirile oraşelor britanice indică legătura acestora, într-un fel sau altul, cu sarea. Aceşti termeni sunt derivaţi din latinescul „vicus”, care înseamnă „loc”.
Începând cu secolul al XI-lea, sufixul „wich”a început să fie adăugat numelor oraşelor unde se producea sare. Şi astăzi multe oraşe au păstrat acest sufix, mai ales în Cheschire: Middlewich, Nantwich, Northwich şi Leftwich. Alt caz este Droitwich în Worcestershire.
(more…)

Citeste tot

Omleta cu orez

Va prezint o mica inovatie, preparata chiar in ultima zi cand am putut gati, caci, daca nu v-am spus deja, va anunt acum ca sunt in renovare si ca ma enerveaza teribil ca nu pot gati. Revenind la omleta de fata, este mai neobisnuita pentru bucataria romaneasca, dar are multe calitati: este gustoasa, foarte hranitoare si satioasa, fiind in acelasi timp si echilibrata din punct de vedere nutritional. Se poate servi fie ca un pranz usor, fie ca un antreu consistent.

(more…)

Citeste tot

Sambal kecap – un prieten al papilelor gustative

În acest articol voi reveni puţin asupra bucătăriei indoneziene şi vă voi prezenta pe scurt un alt „sambal”. După cum povesteam într-un articol mai vechi, „sambal” este un condiment popular în sudul Indiei, în Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine, Sri Lanka, dar şi în Surinam şi Olanda, datorită influenţei pe care bucătăria indoneziană o exercită asupra celei olandeze (care la rândul său a influenţat-o pe cea din Surinam – ţară situată în nord-estul Americii de Sud -, fostă colonie olandeză, prin transplantarea multor muncitori indonezieni pe plantaţiile de trestie de zahăr). Există multe variante de sambal, cel pe care l-am tratat anterior fiind „sambal oelek”.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele sării – partea 2

Evul Mediu
În timpul Evului Mediu sarea a continuat să fie un bun preţios, transportat pe drumuri numite „ale sării”, similare cu drumurile mătăsii şi ale mirodeniilor. Caravane ce depăşeau 40.000 de cămile traversau Sahara pe distanţe de sute de mile până în interiorul Sahel-ului, adesea schimbând sarea pe sclavi. Timbuktu era o astfel de piaţă, absolut uriaşă, în care sclavii erau cumpăraţi cu… sare.
(more…)

Citeste tot

Muschiulet de porc cu sos de ciuperci

Dupa “baia” cu apa de trandafiri de ieri, m-am gandit ca n-ar strica sa vin cu o reteta foarte gustoasa, pe care am preparat-o pentru masa de Pasti. Cum spuneam anterior, la noi in casa nu se gateste miel, asa ca trebuie substituit cu alt fel de carne. Muschiuletul este foarte fraged, dar chiar si asa mi-am luat masuri de precautie si l-am marinat in saramura, cu o noapte inainte. A iesit foarte gustos, aromat si atat de fraged, incat se topea in gura.

(more…)

Citeste tot