sare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata de mere cu somon afumat

Aceasta salata este o mica inventie speciala pentru ziua de Pasti. Ma cam saturasem de traditionalele antreuri (nu-i vorba, le-am pregatit si pe acelea!) si simteam nevoia de ceva nou, racoritor, cu gust deosebit. Este bine venita si astazi, daca vrei sa oferi stomacului un mic repaus dupa “confruntarea” cu carnea de miel.

(more…)

Citeste tot

Pe urmele sării – partea 1

Este incredibil cât de important poate fi un lucru simplu şi banal, ca sarea, şi ce influenţă covârşitoare a avut asupra dezvoltării societăţii omeneşti. O folosim zilnic şi ne-am obişnuit atât de mult cu ea încât a alunecat în banalitate; ca apa caldă, ca pantofii, ca televizorul. Şi totuşi…
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul de roşii

Sosul de roşii este socotit a fi unul dintre cele cinci sosuri mama ale gastronomiei europene. Prin sos de roşii se denumeşte o întreagă gamă de sosuri ce conţin ca ingredient principal tomatele. Popularitatea acestui sos este imensă, căci se prepară uşor şi este extrem de versatil, potivindu-se cu aproape orice fel de carne şi de legume. Totuşi, cea mai populară utilizare a sa este alături de paste.
(more…)

Citeste tot

Berebere – arome etiopiene

Amestecurile de condimente sunt proprii bucătăriilor rafinate, care s-au perfecţionat prin mii de experimente şi care au ştiut să adapteze influenţele externe. Cu ocazia prezentării acestui amestec de condimente, vom aminti doar în treacăt de o bucătărie cvasi-necunoscută la noi, cea etiopiană. Despre Etiopia ştim mai curând că este una dintre ţările unde se suferă de foame. A reuşit însă să-şi dezvolte în timp o cultură culinară extrem de interesantă.
(more…)

Citeste tot

Pui Vindaloo

Carnea preparata in stil Vindaloo (preparat derivat din “carne vinha d’alhos”, reteta adusa in India de portughezii din Goa), gatita initial cu carne de miel, rosii, usturoi si vin. Indienii au preluat preparatul si l-au transformat intr-un curry, prin adaus de condimente specifice. Desi vindaloo nu este un preparat popular in India, cu exceptia provinciei Goa, exista mai multe variante ale retetei, atat cu carne de pui, cat si de miel.

(more…)

Citeste tot

Clatite cu ceapa verde

Clatite – reteta chinezeasca

Clatitele sunt preparate foarte populare in China, iar cele cu ceapa verde sunt printre cele mai raspandite. Ele se aseamana destul de mult cu clatitele care se prepara si la noi (vezi aici cum se prepara clatitele), deci sunt usor de facut.

Sunt destul de versatile, caci se pot servi cu diverse umpluturi si dip-uri.

Reteta de fata este cea de baza, iar preparatul se serveste ca antreu, alaturi de unul sau mai multe dip-uri. Eu va propun un dip extrem de gustos, cu o dominanta picanta (pe care o puteti modera “umbland” la cantitatea de ardei iute), invelita insa in nuante dulci, acrisoare, afumate si sarate.
(more…)

Citeste tot