sare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Raita – Salata de castraveti cu menta si iaurt

Aceasta reteta are si varianta video.

Vara incepe sa dea semne de oboseala, asa ca m-am gandit sa va dau sansa sa profitati de o salata racoroasa, preparata din iaurt, menta si castraveti. Variante ale acestei retete se gasesc raspandite din India pana in Grecia, trecand prin Iran, Turcia, Liban si Siria. Varianta indiana isi datoreaza culoarea micii cantitati de curcuma.

Inrudita cu aceasta retea, este reteta turceasca de supa rece de castraveti cu iaurt, numita Cacik.
(more…)

Citeste tot

Salata de pui cu busuioc

Este o reteta foarte simpla si rapida, aromata si gustoasa, perfecta pentru zilele fierbinti de vara cand nu aveti chef sa aprindeti aragazul doua zile consecutiv. In loc de busuioc puteti folosi menta sau marar. Se poate folosi orice fel de carne de pui gatita (fiarta, fripta sau prajita).

(more…)

Citeste tot

Spaghete cu pesto sicilian

Aceasta reteta are si varianta video.

In aceasta reteta, la prepararea sosului pesto se folosesc migdale, in loc de seminte de pin, care dau o aroma mai puternica. Eu folosesc paste fabricate de Barilla; sunt un pic mai scumpe decat cele romanesti, dar diferenta de pret este justificata de o calitate net superioara. Acel nr.5, determina grosimea lor; 5 este dimensiunea mea preferata, dar puteti folosi, la fel de bine, si 7, sau orice alta dimensiune va convine.

(more…)

Citeste tot

Pui Tandoori

Aceasta reteta are si varianta video.

In mod traditional, in nordul Indiei si in Pakistan, aceasta reteta se gateste intr-un cuptor de pamant, cu carbuni, numit „tandoor”, provenit din Afghanistan, de unde a fost adus de mongoli. Ca alternativa, pentru a gati reteta in casa, se incinge grill-ul cuptorului la maxim, dupa care se micsoreaza temperatura la moderat.

(more…)

Citeste tot

Ras-El-Hanout – un surprinzător amestec de mirodenii

Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Numele său înseamnă „cel mai bun din magazin” şi se referă la mixtura obţinută din cele mai bune mirodenii pe care un vânzător le poate oferi.
Ras-el-hanout
Nu există o reţetă standard, definitivă, pentru prepararea acestui amestec. Fiecare magazin, companie, persoană poate avea propria combinaţie de mirodenii. De obicei, ras-el-hanout conţine cardamom, cuişoare, scorţişoară, boia, coriandru, chimion, nucşoară, coajă de nucşoară, sare, galangal, piper şi curcuma.
(more…)

Citeste tot

Lamai murate in stil marocan

Lamai murate in stil marocan
Tot sapand eu printre retetele bucatariilor nord-africane, am dat peste un ingredient interesant, pe care, pana acum, nu l-am vazut vreodata. Se prepara insa usor si este, se pare, extrem de deosebit ca gust si aroma, asa ca merita, cu siguranta, incercat.
Lamaile murate sunt un ingredient comun mai ales in bucataria marocana, dar si in alte bucatarii influentate de cea araba. Marocanii folosesc aceste lamai pentru a da gust si aroma taginelor. Tagina este, deopotriva, numele unui vas cu forma caracteristica, ca si numele unui fel de mancare preparat in acest vas. Dar, despre tagine, vom vorbi alta data; sa revenim la lamaile noastre. Mancarea marocana nu ar fi ceea ce este fara acest ingredient, care, din cate stiu, nici nu poate fi substituit decat cu… el insusi.
(more…)

Citeste tot