sare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre chammanthi podi

Am mai vorbit pe acest blog despre multe amestecuri de mirodenii întâlnite în bucătăria subcontinentului indian. Chammanthi podi face şi el parte din această categorie. Mai este numit şi „thengai podi” şi face parte din cultura culinară a statului Kerala, aflat în sudul extrem al Indiei. Aici s-a făurit, în câteva mii de ani, una dintre cele mai interesante bucătării regionale ale imensei Indii, iar chammanthi podi este unul dintre ingredientele care dau acesteia o personalitate aparte.

Deşi originar din Kerala, chammanthi podi este folosit în mai multe state din sudul Indiei, acolo unde nuca de cocos este unul dintre alimentele populare şi larg răspândite.
(more…)

Citeste tot

Ravioli cu unt-gremolata

Bucataria italiana imi place datorita simplitatii ei si modului direct in care ti se adreseaza. Cu ceva vreme in urma afirmam despre una dintre retetele sale, insalata caprese, ca este geniala in simplitatea sa. Iata o noua reteta care te rasplateste disproportionat de mult fata de efortul depus pentru a o prepara.

(more…)

Citeste tot

Pui balti cu ardei iute

Am mai avut pe acest blog reteta balti, doua dintre ele chiar cu pui, dar astazi va prezint o alta varianta de reteta, una foarte rapida si extrem de simpla. Preparatul este usor picant, deosebit de gustos, iar savoarea data de ardeii iuti si de mirodenii este extraordinara.

(more…)

Citeste tot

Persillade cu levantica

In aceasta vara am vorbit despre metodele de a pastra si conserva ierburile aromate, ca si despre cateva condimente care le folosesc: gremolata, unt-gremolata si persillade. Reteta de fata este o varianta de persillade, una dintre cele mai interesante in opinia mea. Are o aroma particulara, dar ramane foarte versatila. De folosit alaturi de carne de porc, vita, miel, vanat sau chiar peste si fructe de mare, dar si alaturi de legume, orez sau paste.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre persillade

Am vorbit de curând despre gremolata, care, în opinia mea, este un soi de persillade ceva mai complex, aşa că acest articol nu ar trebui să fie vreo surpriză pentru dvs.; este doar un prilej pentru mine de a demonstra încă o dată cât de „întrepătrunse” sunt culturile culinare ale diferitelor ţări, aproape ca rotiţele unui mecanism de ceasornic. Este de ajuns ca una să se rotească în oricare sens, pentru a pune în mişcare alte zeci sau sute de rotiţe.
(more…)

Citeste tot

Dorada la gratar cu sos de chefir

Daca doriti un pranz usor si racoritor, care sa se si prepare foarte repede, ati venit la reteta potrivita; va propun o dorada intreaga, fara salate aditionale si garnituri complicate, servita doar alaturi de un sos; pur si simplu ceva care arata bine, este gata in 10 minute si va surprinde cu un gust delicios.

(more…)

Citeste tot