sarmale | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre.
Zeytinyagli Yaprak Sarma
Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei de masline, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt si feliute de lamaie, si au o umplutura formata din orez, ceapa, rosii, seminte de pin, stafide si multe ierburi aromate. Sunt gustoase, nimic de zis, mai ales vara, cand este atat de cald incat te simti cel mai bine atunci cand ceea ce ai in farfurie sau pahar trebuie musai sa fie racoros.
(mai mult…)

Citeste tot

Mancare de casa, pentru masa de Craciun

Acusica vine luna decembrie. Am o veste rea, una buna si una si mai buna. Vestea rea este ca vine cu zapada si frig, ambele chestii fiind neplacute intr-un oras mare, in care circula sute de mii de masini si milioane de pietoni. Vestea buna este ca, pe langa zapada si frig, vin sarbatorile; mi-e cam sila de toata tevatura marketingo-comerciala desfasurata de media, in special de televizioni, dar, facand abstractie de ea, chiar putem petrece cateva zile placute.
Confit de rata cu varza rosie si cartofi Duchesse
Vestea si mai buna este GUXT si-a propus sa va scape de oboseala si alergatura necesare prepararii mesei festive de Craciun. Lasati-ne pe mine si Costel Clipescu sa facem pentru dvs. ceea ce stim cel mai bine: bucate delicioase.
(mai mult…)

Citeste tot

Românii şi sarmalele

Ce preferinte culinare au romanii

Vineri a expirat termenul până la care cititorii puteau nominalizarea preparatele lor culinare provenind din bucătăria românească, sau din cea internaţională.

Ştiu că ceea ce v-am cerut a fost dificil: este, practic, imposibil, să alegi un singur preparat culinar ca fiind cel preferat. Preferinţele noastre se schimbă funcţie de sezon, stare de spirit şi chiar companie, aşa că înţeleg perfect la ce v-am supus.
(mai mult…)

Citeste tot

Sarmale instant

Cred că fiecare dintre noi a mâncat sarmale de zeci, sau chiar sute de ori. Probabil foarte mulți dintre noi și-au urmărit bunicile, mătușile și mamele, în bucătărie, împachetând sarmalele și pregătindu-le pentru fiert. Mi-aș putea închipui că majoritatea dintre noi iși mai aduce aminte cum fierbeau cratițele sau oalele ore în șir, sau cum se mai rumeneau, după aceea, sarmalele la cuptor. Mai mult ca sigur că această ultimă operațiune nu se face peste tot prin țară, dar mama o făcea.
(mai mult…)

Citeste tot

Mancare de casa pentru Craciun!

Stiu ca multi dintre dvs. apreciati mancarea buna si va doriti un Craciun traditional, cu bucate gustoase pe masa, dar sunteti prea ocupati, prea obositi, sau nu indeajuns de indemanatici pentru a gati totul singuri.
Va pun la dispozitie timpul, talentul, munca si experienta mea si a excelentului bucatar Costel Clipescu, oferindu-va sansa de a comanda preparate culinare traditionale romanesti si specialitati pline de savoare, din ingrediente selectionate cu grija, gatite in casa si livrate acasa.

(mai mult…)

Citeste tot

Reţeta tradiţională românească preferată de dvs.

De când am început să gătesc mi-am pus problema provenienţei reţetelor. Mă fascinează istoria, provenienţa, etimologia şi simbolistica lor. M-am întrebat cum anume au fost concepute reţetele pe care astăzi le socotim a fi tradiţionale româneşti. Mi-am dat seama că multe sunt preluate şi adaptate din culturile culinare cu care am venit în contact. Am realizat că o bucătărie naţională este un lucru în continuă schimbare, că tradiţiile se urmează una pe alta, înlocuindu-se între ele, aşa cum generaţiile preiau ştafeta, sau aşa cum anotimpurile îşi continua nesfârşita succesiune.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (5)

Cultura bizantină a fost una inovativă, silită în permanenţă să absoarbă şi să adapteze. Partea sa culinară nu a făcut excepţie. În Constantinopole, amestecurile neaşteptate şi uimitoare de arome, gusturi, texturi şi culori erau ceva obişnuit. De exemplu, carnea de porc, în timp ce era gătită la cuptor, era unsă cu vin amestecat cu miere; peştii erau asezonaţi cu chimen; raţele se găteau în sos de vin; fasolea era gătită cu garos, muştar, sare şi chimion.
Vechile reţete erau în permanenţă adaptate la gusturi noi; un exemplu este dat de preparatele de tip „en papillote”: dacă anticii foloseau preponderent frunzele de smochin ca ambalaj pentru alimente, bizantinii le foloseau preponderent pe cele de la viţa-de-vie. Avem de-a face aici cu precursoarele „dolmade”-lor greceşti, cipriote şi turceşti, a „sarmak”-ului turcesc şi a sarmalelor în general.
(mai mult…)

Citeste tot

Deliciul sultanului

Am spus de câteva ori aici, pe blog, că bucătăria turcească este extrem de interesantă şi că a influenţat-o puternic pe a noastră. Sarmale, ghiveci, cataif, baclava, sarailie, cafea, ciorbă, musaca, pilaf. Toate aceste preparate, şi multe altele, au fost adoptate şi adaptate din bucătăria turcească. Le gătim altfel, dar nu trebuie să uităm de unde le-am preluat.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2