scortisoara | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata marocana de cuscus

Va propun o reteta plina de calitati: rapida, simpla, exotica, delicioasa, decorativa, hranitoare si sanatoasa. Se poate servi cu succes nu doar in perioadele de post, ci si la mesele la care aveti invitati. Este excelenta ca mic dejun, ca cina usoara si chiar ca pranz, mai ales pe vreme calduroasa.

(more…)

Citeste tot

Pui cu sos de sofran

Reteta aceasta provine, se pare, din bucataria imperiala mogula. Ingredientul cheie din punct de vedere al aromei este sofranul, asa ca incercati sa folositi un sofran de buna calitate, plin de aroma. Este cea mai scumpa mirodenie si, pe langa aroma, confera preparatelor si o culoare aurie, imperiala.
Reteta este simpla si va veti putea impresiona cu ea, in mod sigur, prietenii si familia.

(more…)

Citeste tot

Bhoona murgh

„Bhoona” este termenul din limbile hindi şi urdu care denumeşte procedeul prin care se gateste o masala umeda (o pasta de mirodenii) in ulei fierbinte, pentru a obtine un curry cu o consistenta relativ uscata.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre tsire

Tsire este un amestec de mirodenii specific Africii occidentale. Deşi această zonă cuprinde 16 state (Benin, Burkina Faso, Capul Verde, Coasta de Fildeş, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone şi Togo), este o zonă relativ omogenă din punct de vedere cultural. Există, bineînţeles, unele caracteristici specifice fiecărei ţări, dar şi multe comune.

(more…)

Citeste tot

Zanzibar – exotism şi rafinament culinar (1)

Mirodeniile au fost motivul pentru care am început să gătesc. Mai întâi m-a atras istoria lor, şi abia apoi aromele, culorile şi gustul. Deşi astăzi sunt concentrat mai mult asupra gătitului, istoria şi rolul jucat de mirodenii în evoluţia omenirii continuă să mă fascineze. Aşa se explică faptul că mă documentez continuu asupra acestui subiect, lucru ce mi-a permis să identific zone geografice care au jucat roluri cheie în istoria producerii, comercializării şi utilizării culinare a mirodeniilor. Subiectul mi s-a părut atât de interesant, încât a dus la intenţia de a scrie o serie de articole ce descriu bucătării exotice, semi-necunoscute, pline de farmec, de legendă şi mister, legate de vechiul comerţ cu mirodenii. Astăzi despre Zanzibar.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre goda masala

Vă prezint astăzi un amestec de mirodenii foarte interesant, provenit tot din India, pe care l-am întâlnit cu ceva vreme în urmă într-una din cărţile de reţete indiene care îmi (supra)populează biblioteca. Cum nu auzisem de el, am fost intrigat şi am început să mă documentez. Ca de fiecare dată, căutarea a deschis noi orizonturi, fiecare detaliu lămurit atrăgând după el câteva întrebări noi.
Aşa se face că, vorbind despre “goda masala” nu pot ocoli nici amestecul “kala masala”, din motivele pe care le veţi vedea mai jos.
Goda masala - sursa foto: http://bhaatukli.blogspot.com
(more…)

Citeste tot

Pilaf cu pui si mirodenii

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Pilaful este un preparat de origine persana, dar care a fost preluat in multe alte tari. Turcii au fost cei care l-au preluat si l-au adus in Balcani. Termenul pilaf provine chiar din limba turca (pilav), preluat fiind de turci din persana (pilaw), o derivatie a termenului originar din sanscrita (pulaka). Exista multe tipuri de pilaf si modalitati de a-l prepara, aproape fiecare tara in care a fost preluat putandu-se lauda cu propriile variante.
Pilaf cu pui si mirodenii
(more…)

Citeste tot