scortisoara | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pastitsada

Cum m-am intors recent din Corfu, nu puteam scapa ocazia de a culege cateva retete locale. Am si gasit cateva deosebite si sper ca iubitorii de bucatarie mediteraneana sa fie interesati.

Pastitsada, care reflecta influenta bucatariei italiene asupra celei corfiote (Corfu este foarte aproape de Italia, iar venetienii au stapanit insula cateva sute de ani), este socotita o delicatesa si este caracterizata de gustul delicat si aroma sofisticata de cuisoare.
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom negru

Desi foloseste multe ingrediente, acest curry este usor de preparat, iar rezultatul final este deosebit de aromat si de gustos. Cardamomul negru este un condiment specific bucatariei indiene; aroma sa este puternica, cu o usoara nuanta camforata. Pastaile de cardamom negru se zdrobesc putin, cat sa se intredeschida, ca semintele din interiorul lor sa vina in contact cu mediul lichid al retetei. La sfarsit, pastaile se scot din mancare si se arunca.

(more…)

Citeste tot

Banane fierte in lapte de cocos

Banane fierte in lapte de cocos
Aceasta reteta se incadreaza in randul deserturilor tipic asiatice, foarte simple, dar gustoase si bogat aromate, preparate in special cu fructe. Desi include lapte de cocos si zahar, acest desert este usor si mult mai sanatos decat deserturile de tip european, cu creme pe baza de unt, aluaturi, oua, untura etc.
(more…)

Citeste tot

Paste de curry thailandeze

Pastele de curry sunt ingrediente definitorii pentru bucătăria thailandeză, şi pentru bucătăriile etnice influenţate de aceasta (paste similare de curry se folosesc şi în Laos, Cambodgia, Vietnam, Myanmar, Indonezia).
Există foarte multe tipuri de paste de curry, cele mai populare fiind cele trei denumite după culoarea lor (roşie, verde şi galbenă), la care se adaugă pasta de curry panaeng (sau panang) şi cea masaman, plus alte câteva tipuri (pastă acrişoară, liang şi de ardei iuţi prăjiţi).
(more…)

Citeste tot

Bucătăria indiană – o simfonie de arome şi culori

Pe lângă o fascinantă diversitate, egalată poate doar de bucătăria chinezească, bucătăria indiană are o mare calitate: cea mai mare parte a felurilor de mâncare se pot prepara în avans şi se pot reîncălzi chiar înainte de a fi servite, fără ca gustul şi aromele să fie alterate în vreun fel; ba dimpotrivă, căci aromele condimentelor au timpul necesar să se dezvolte şi să se combine în succesiuni de gusturi şi parfumuri exotice.
(more…)

Citeste tot

Ras-El-Hanout – un surprinzător amestec de mirodenii

Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Numele său înseamnă „cel mai bun din magazin” şi se referă la mixtura obţinută din cele mai bune mirodenii pe care un vânzător le poate oferi.
Ras-el-hanout
Nu există o reţetă standard, definitivă, pentru prepararea acestui amestec. Fiecare magazin, companie, persoană poate avea propria combinaţie de mirodenii. De obicei, ras-el-hanout conţine cardamom, cuişoare, scorţişoară, boia, coriandru, chimion, nucşoară, coajă de nucşoară, sare, galangal, piper şi curcuma.
(more…)

Citeste tot