seminte de floarea-soarelui | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Crema de branza cu castravete, marar si chimen

Aceasta a fost una dintre primele retete pe care le-am… era sa zic gatit, dar este atat de simpla incat, desi am facut-o pana acum in zeci de variante, am ezitat s-o public. Asta pana ce am vazut ce succes are la prieteni; acest lucru m-a hotarat s-o prezint si pe blog.

De fapt, nu pot spune ca exista o reteta in sine, caci toate ingredientele se adauga dupa intuitie. Este reteta super-simpla, pe care am facut-o dintotdeauna, doar ca acum m-am straduit un piculet sa scot o poza decenta.
(mai mult…)

Citeste tot

Porc cu sos de menta

Combinatiile de ierburi cu arome proaspete si citrice (ca menta, lemongrass, frunze de limeta kafir) si carne rosie, cu gust mai puternic, nu sunt neobisnuite. Carnea de miel este cea asociata, cel mai adesea, cu menta; cu toate acestea, si carnea de porc este delicioasa atunci cand este alaturata aromei proaspete de menta, mai ales daca aceasta este completata cu cea citrica, de lamaie.

Reteta este simpla si rapida, iar pe langa gust si aroma, ofera si interesante contraste de culori, de temperaturi (intre sosul rece si carnea fierbinte) si de texturi (intre carnea frageda si salata de vegetale crocante).
(mai mult…)

Citeste tot

Dukka – amestec egiptean pentru asezonare

„Dukka”, sau „dukkah”, ori chiar „duqqa”, este un amestec egiptean, care constă din alune, nuci şi seminţe, compoziţia acestui mix ca şi proporţia ingredientelor variind mult de la un bucătar la altul. De obicei baza amestecului este dată de alune şi nuci, la care se adaugă mirodenii ca piper, coriandru, chimion şi susan. Amestecul se prezintă sub forma unei pulberi grunjoase.

(mai mult…)

Citeste tot

Salata de morcovi, cu patrunjel si seminte

Va propun o salata a carei idee mi-a venit datorita excelentului untdelemn fabricat de Marius Nastasa, despre care v-am vorbit intr-un articol anterior. Surprinzator, acest untdelemn merge bine nu doar cu semintele de floarea-soarelui, lucru anticipat probabil de toata lumea, ci chiar cu maslinele. In mod sigur nu atat de bine ca un ulei de masline, dar asocierea este totusi excelenta.
Vinegretea astfel preparata, cu untdelemn si suc de portocale, aromata cu usturoi si mustar, da salatei un gust deosebit.

(mai mult…)

Citeste tot

Spread aromatizat cu busuioc

“Spread” este un termen intalnit de mine in literatura culinara americana, care denumeste sosurile groase si pastele care se pot tartina, adica se pot intinde pe felii de paine, chipsuri, crutoane, biscuiti, lipii, chifle, briose etc. Il folosesc si eu, cam cu reticenta, in lipsa unui termen romanesc adecvat. Sau poate exista, dar nu mi-a venit mie in minte.

Pasta pe care v-o propun este cu adevarat deosebita: aromata, gustoasa, cremoasa si, datorita unui mic adaus de seminte, crocanta. Este excelenta ca gustare si merge foarte bine cu un vin alb, sec si usor, sau cu sampanie.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata cu oua de prepelita

Se apropie iarna iar eu ma despart greu de zilele calde de vara. Inainte de a ne lasa subjugati de atmosfera sarbatorilor de iarna, haideti sa incercam o salata deosebita.

Este o reteta extrem de simpla, foarte gustoasa, decorativa si plina de aroma. Textura sa este proaspata si crocanta, iar gustul foarte bogat, cu nuante sarate, dulci, acrisoare si amarui.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2