sepie | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Ceviche de sepie in stil asiatic

Ceviche de sepie – preparat in stil asiatic

Ceviche este preparat din peste sau fructe de mare crude, marinate in sucuri de citrice si asezonate in principal cu ardei iuti, la care se pot adauga ceapa verde, sare, coriandru. Ceviche se poate servi alaturi de paine, cartofi dulci, salata verde, porumb, avocado, orez, banane plantain etc.
Ceviche de sepie in stil asiatic - reteteleluiradu.ro
De retinut ca pestele si fructele de mare trebuie sa fie foarte proaspete, caci prepararea ceviche-ului nu implica tratament termic. Lipsa de prospetime implica un mare risc de toxiinfectie alimentara.
(more…)

Citeste tot

Salata de fructe de mare cu legume

Iarna nu este anotimpul meu preferat. Pentru mine exista doua modalitati culinare ca sa o suport: fie incerc sa ma integrez si ma delectez cu vin fiert, carnati, sarmale si piftie, fie incerc sa uit de ea si gatesc preparate exotice, care imi amintesc de meleaguri mai calde. Cred ca cel mai bine este sa alternezi cele doua metode. Ofera variatie si timpul se scurge, parca, mai repede.

Reteta de astazi face parte din cea de-a doua categorie. Este usoara si simpla si ar putea, de ce nu, in definitiv?, sa faca parte din meniul de Revelion, ca o gustare fina, servita cu un pahar de sampanie.
(more…)

Citeste tot

Bebe sepias en su tinta

Va ofer astazi o reteta spaniola, a carei denumire s-ar traduce in limba romana cam asa: Pui de sepie in cerneala proprie. Este o reteta traditionala catalana, dar pe care am vazut-o mult mai des gatita cu sepii mature; nu sunt sigur ca saculetul de cerneala se formeaza deja chiar la pui atat de mici; eu am folosit cerneala cumparata separat (deci nu cerneala proprie a puilor din farfurie). Cert este insa ca preparatul este absolut fabulos ca gust.
Bebe sepias en su tinta
(more…)

Citeste tot

Fructe de mare – Un mic ABC al fructelor de mare

Fructe de mare – ce trebuie sa stii despre ele

Fructe de mareCe sunt? Cum se pastreaza? Cum se gatesc?

Vorbim aici despre:

  • Cum alegem fructele de mare
  • Tipuri de fructe de mare
  • Calmari (calamari)
  • Caracatite (ce sunt caracatitele si cum se prepara)
  • Crabi
  • Creveti (ce sunt, denumiri comerciale)
  • Homari
  • Langustine
  • Midii
  • Scoici
  • Scoici St. Jacques
  • Sepii
  • Stridii (scoicile de lux)

Cineva mi-a spus odata ca am blogul cu cele mai multe retete cu creveti. Nu stiu daca lucrurile stau chiar asa, dar este cert faptul ca imi plac foarte mult crevetii.

Mult mai putin imi plac scoicile, de orice fel, calmarii, caracatitele si sepiile; din pacate stridii, scoici Saint-Jacques, langustine si homari nu prea am ocazia sa mananc. Sau, cel putin, nu proaspete, asa cum se mananca “la mama lor”.

Este o imensa diferenta intre fructele de mare care se gasesc la noi in supermarketuri sau la distribuitorii specializati si cele care se pot gasi la Mediterana sau Atlantic, proaspete.

Chiar daca experienta mea culinara in fructe de mare este oarecum limitata de acest handicap, m-am gandit ca ar fi utila inca o mica discutie despre ele, ca sa subliniem caracteristicile lor si modul in care se gatesc, discutie in care voi completa propriile-mi lipsuri cu materiale adunate din diverse surse.
(more…)

Citeste tot