shoyu | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre miso (1)

Prepararea de miso a fost considerată de japonezi, în ultimile câteva sute de ani, a fi o adevărată artă. Printr-un proces de dublă fermentare, leguminoasele şi cerealele sunt transformate într-un condiment minunat, cu (adevărate sau presupuse) mari calităţi vindecătoare.
Miso este, deci, un condiment tradiţional japonez produs prin fermentarea unor leguminoase şi cereale împreună cu sare şi ciuperci kojikin. Miso-ul cel mai cunoscut, şi despre care vom povesti cel mai mult, este cel preparat din fasole soia.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria japoneză între tradiţie şi inovaţie – partea 1

Ne gândim, de obicei, la Japonia ca la o singură insulă; sunt, de fapt, patru insule mari şi mii de alte insule mici. Terenul vulcanic şi muntos şi ploile abundente favorizează pădurile luxuriante; puţinul teren arabil este folosit predominant la cultivarea orezului. Aşa cum este de aşteptat pentru un popor insular, peştele, atât proaspăt cât şi conservat, joacă un rol major în alimentaţia japonezilor.
Bucatarie japoneza
(mai mult…)

Citeste tot