sofrito | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre bucătăria catalană (3)

Acest ultim episod al seriei dedicată culturii culinare catalane trece în revistă, foarte rapid, ultimele trei secole de istorie şi de influenţe culinare. Sunt apoi enumerate preparatele culinare caracteristice zonei, amintite pieţele de alimente ale Barcelonei şi prezentate câteva aspecte statistice legate de starea actuală a gastronomiei catalane.
(mai mult…)

Citeste tot

Paella – versatila si gustoasa

In general nu am fost incantat de mancarea oferita de Barcelona, dar paella este o adevarata desfatare care merita studiata si incercata si acasa: chiar daca ar fi fost singurul lucru placut din acel oras (ceea ce nu a fost cazul), tot ar fi meritat sa bat drumul pana acolo.
Paella (se pronunta paeia) este originara din regiunea Valenciei. Strainii o considera o mancare specifica intregii Spanii, dar spaniolii insisi o vad mai mult ca pe o mancare regionala, valenciana. Influenta maura este evidenta, paella fiind destul de asemanatoare pilafului arabesc, sau pulao-ului indian.
Paella
Exista trei tipuri principale de paella: valenciana (paella valenciana), cu fructe de mare (paella de marisco) si mixta (paella mixta) – dar si multe altele, cu diverse alte ingrediente.
Paella valenciana se prepara din orez, carne, melci, fasole si condimente, cea cu fructe de mare inlocuieste melcii cu crustacee si omite fasolea, iar cea mixta este o combinatie de carne, fructe de mare si vegetale.
(mai mult…)

Citeste tot