sos de soia | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pastrav cu mango

Aceasta reteta are si varianta video

Iata inca o reteta din prima transa de filmari facuta in studioul improvizat in bucataria mea.
Reteta este extrem de simpla, cu putina manopera. In plus, pasta rosie de curry, laptele de cocos si coriandrul ii ofera o aroma si un gust absolut deosebite. Este una dintre retetele la care merita sa lasati garda jos si sa nu va ganditi cate grasimi contine laptele de cocos. Mancati-o pur si simplu si veti simti ca viata este frumoasa.

(more…)

Citeste tot

Laab

Laab, sau larb, este o salata care face faima orasului Chiang Mai, al doilea oras al Thailandei, dupa Bangkok. Chiang Mai este situat in nord-estul tarii, aproape de granita cu Laos, zona in care bucatariile thailandeza si laotiana s-au influentat reciproc. Laab se poate prepara cu carne de pui, curcan, rata, vita sau porc.

(more…)

Citeste tot

Pui dulce-iute cu ciuperci

Dupa vizita la Ki-Life, unde am dat nas in nas cu atatea produse asiatice, s-a intamplat un lucru previzibil: m-a palit dorul de gatit. Va propun astazi o reteta coreeana, cu adevarat deosebita. Desi are o lista lunga de ingrediente, nu este deloc complicata si nici mare consumatoare de timp.

Preparatul final este extrem de gustos si indeajuns de neobisnuit ca sa merite efortul de a va surprinde in mod placut familia sau prietenii.
(more…)

Citeste tot

Pui cu urechi-de-lemn

Iata o reteta foarte simpla, care foloseste un ingredient extrem de popular in bucatariile asiatice, in special in cea chineza si cele influentate de aceasta: ciupercile urechi-de-lemn. Pentru a le cumpara ma tem ca trebuie sa faceti un drum la Dragonul Rosu sau in Piata Amzei, la K-Lite, caci nu le puteti inlocui cu nimic altceva. Au textura si culoare cu totul specifice si fac tot hazul acestei retete.

(more…)

Citeste tot

Curcan cu sos de arahide

Reteta este extrem de interesanta ca gust si aroma si nu este ceea ce am fi asteptat de la una dintre retetele japoneze, asa cum sunt ele promovate in Occident. Preparatul de fata arata influenta bucatariei chinezesti, atat prin ingredientele listate, cat si prin modul de a le gati. Carnea de curcan nu este nici ea specifica Japoniei si nici obligatorie in reteta; poate fi inlocuita cu pui, sau porc.

(more…)

Citeste tot

Pui Jerk

Jerk este un amestec de condimente (de tip pasta, sau praf) specific jamaican, ale carui ingrediente caracteristice sunt ienibaharul, sarea si ardeii iuti. Exista nenumarate variante de jerk, functie de condimentele suplimentare adaugate. In mod traditional, carnea marinata si asezonata cu jerk se gateste pe gratar, folosind chiar lemn de ienibahar pentru un plus de aroma.

(more…)

Citeste tot

Peste in crusta de nuca de cocos

Iata o alta reteta gatita de mine la “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”. Foarte aromata, de la nuca de cocos, si cu un gust extrem de “rotund” si de complex, care se datoreaza sosului. Acesta este o dovada a influentei emigrantilor chinezi asupra bucatariei jamaicane, caci foloseste atat sos de soia, cat si abordarea, tipic asiatica, a celor 5 gusturi unite pentru a oferi o savoare deosebita.

(more…)

Citeste tot

Pui cu muguri de fasole

Uneori ma mai izbeste sansa… culinara si dau peste ingrediente pe care eu le numesc „surpriza”; unele care se gasesc sporadic sau mai de loc. De data aceasta este vorba despre muguri de fasole soia proaspeti, peste care am dat la Cora. Stiu ca pot sa-i fac si singur, la mine acasa, dar, credeti-ma, in marea majoritate a zilelor nici nu mai stiu ce sa fac mai intai, asa ca ma bucur cand dau peste ei gata… inmuguriti.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu ghimbir

Va era dor de o reteta cu creveti? Stiu ca este criza, si tocmai de aceea ma grabesc sa va ofer una, acum cat ne mai putem permite. Chinezii numesc aceasta reteta “zhang da xia”, este una dintre retetele lor foarte simple si foarte populare. Crevetii sunt gatiti in aburi, alaturi de ghimbir si alte condimente.

(more…)

Citeste tot