sos de soia | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc fript cu miere si lapte de cocos

Am mancat acest preparat in Cambodgia, acum un an si jumatate, si stiu ca m-a surprins placut gustul carnii. Avea ceva deosebit, un accent fin si usor dulceag, foarte placut. Am intrebat si mi s-a raspuns ca “de vina” este marinarea in lapte de cocos si miere. M-am prins ca gustul deosebit provenea de la ingredientele caramelizate la suprafata carnii. Am conceput atunci propria mea varianta de reteta condimentand marinada dupa gustul meu; adica am adaugat o nota picanta si una sarata, exact asa cum mi-am amintit gustul simtit atunci, in Phnom Penh.

In principiu reteta se prepara pe gratar, cel mai bine pe unul cu carbuni. Eu am ales sa o prepar sub grill (stiti dvs., acea rezistenta electrica din “tavanul” cuptorului), metoda care mi se pare mai simpla si mai putin generatoare de fum.
(more…)

Citeste tot

Creveti cu sos de fasole neagra

Una dintre regulile culinare spune ca pestele si fructele de mare, ingrediente cu gust delicat si dulce, se potrivesc doar cu alte alimente cu arome subtile si cu gust bland. temerea ar fi aceea ca unele condimente ar putea acoperi gustul fructelor de mare.

Bucataria asiatica, si implicit cea chinezeasca, este insa surprinzatoare. Ea asociaza, contra regulii de mai sus, carnea de porc cu crevetii, iar sosul de fasole neagra, ingredient cu gust puternic, este extrem de popular in China ca insotitor al pestelui si al fructelor de mare.
(more…)

Citeste tot

Sambal kecap – un prieten al papilelor gustative

În acest articol voi reveni puţin asupra bucătăriei indoneziene şi vă voi prezenta pe scurt un alt „sambal”. După cum povesteam într-un articol mai vechi, „sambal” este un condiment popular în sudul Indiei, în Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine, Sri Lanka, dar şi în Surinam şi Olanda, datorită influenţei pe care bucătăria indoneziană o exercită asupra celei olandeze (care la rândul său a influenţat-o pe cea din Surinam – ţară situată în nord-estul Americii de Sud -, fostă colonie olandeză, prin transplantarea multor muncitori indonezieni pe plantaţiile de trestie de zahăr). Există multe variante de sambal, cel pe care l-am tratat anterior fiind „sambal oelek”.
(more…)

Citeste tot

Pui cu usturoi si miere

Pui cu usturoi si miere – reteta vietnameza

Dupa atatea retete gatite de Pasti, gatite “europeneste”, mie mi s-a cam facut dor de ceva asiatic. Vreau sa va prezint o reteta vietnameza, extrem de simpla si surprinzator de gustoasa si de aromata.

Bucataria tarilor din sud-estul Asiei mi se pare din ce in ce mai interesanta si mai sanatoasa, incantator de aromata si rafinat de simpla.


  • Reteta de fata nu face exceptie si ne readuce in prim-plan sosul nuoc cham, nelipsit de pe mesele vietnamezilor. Acesta, iute si acrisor, completeaza gustul dulce-sarat-picant al carnii.
    (more…)
Citeste tot

Salata de pui cu susan si legume

Dupa atatea posturi cu Lisabona, mi-am zis ca este timpul sa facem o pauza de gatit. Voi reveni maine cu zilele 5 si 6 ale sejurului la Lisabona.

Va propun o reteta simpla, rapida si extrem de gustoasa. Cheia retetei este combinatia de sos de stridii, vin de orez si ulei de susan, in care se marineaza carnea. Gustul este deosebit, complex si “rotund”, iar aroma de susan il completeaza de minune. Este o salata destul de satioasa, pe care o puteti servi ca antreu, dar si ca un fel principal usor.
(more…)

Citeste tot