sos de soia | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui chow mein

Chow mein denumeste taiteii prajiti, termenul acesta fiind o corupere britanica a expresiei chāu-mèing, folosita in Taishan. Dialectul din Taishan era vorbit de unii dintre primii emigranti sositi in SUA.
Pui chow mein
Acest preparat este popular in diaspora chinezeasca si apare in meniul tuturor restaurantelor.
In chineza mandarina “chow” inseamna “prajit”, iar “mein” inseamna “taitei”.
(more…)

Citeste tot

Supa cu coltunasi wonton

Wonton este denumirea purtata de un tip de coltunasi chinezesti. Termenul se mai translitereaza si sub formele wantan, wanton, wuntun si chiar huntun. Foile de aluat folosite la prepararea lor sunt patrate, iar formele sub care se prezinta coltunasii sunt diferite.
Supa cu coltunasi wonton
Cel mai adesea coltunasii wonton se gatesc prin mijotare (fierbere molcoma), prajire in baie de ulei sau in aburi. O alta metoda destul de populara este una mixta, folosita de japonezi in cazul coltunasilor gyoza: coltunasii se prajesc mai intai in putin ulei, dupa care in wok se adauga apa, se acopera vasul si se continua gatitul in aburii care se formeaza.
(more…)

Citeste tot

Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan

Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu ceea ce aveam in camare si in frigider. De aceea, nu trebuie sa va mire absenta cepei verzi si a coriandrului; lipseau si, pur si simplu, mi-a fost lene sa ma duc la supermarket. Lene si urat… in ultimul timp intru acolo doar silit de imprejurari; nu prea vad altceva decat marfa de proasta calitate si scumpa, iar 50% din ceea ce caut nici macar nu se gaseste de obicei.
Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan
Revenind la reteta, este foarte simpla si rapida… aproape un stir-fry, daca vreti. De fapt, chiar asta ar fi fost, daca as fi avut un arzator potrivit.
Puiul este marinat intr-un amestec ce contine amidon, de unde si aspectul sau matasos, sau catifelat. Amidonul imbraca bucatelele de pui si le protejeaza ca sa piarda mai putin lichid in timpul gatitului; ele raman suculente si fragede. Este adevarat, carnea preparata astfel nu se rumeneste, dar capata un plus de culoare prin marinare si prin adausul de sos de soia light si de sos de stridii.
(more…)

Citeste tot

Goong pad khing – Creveti cu ghimbir

Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok, in 2008. Am filmat atunci tot ceea ce am gasit legat de mancare: scene din piete, magazine, gatit stradal etc.. Scena despre care vreau sa vorbesc acum s-a desfasurat seara, atunci cand am mancat in Yaowarat, cartierul chinezesc, ceea ce se gatea la o taraba, pe strada.
Goong pad khing - Creveti cu ghimbir
Am revazut crevetii si pestii proaspeti, asezati pe pat de gheata, legumele proaspete, vibrant colorate, stropite cu apa rece, si wokul incins, la care gatea un barbat, probabil pe la 40 de ani. Eram singurii occidentali care mancau acolo (ceea ce eu am luat drept semn bun), si nu am avut de ce sa regretam: masa a fost memorabila.
(more…)

Citeste tot

Moo pan kon thot – Chiftele thailandeze din carne de porc

Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba, muschiulet sau file, ceea ce mi se pare o greseala, caci chiftelele fara un pic de grasime, ma iertati, dar nu au gust si se usuca la gatit.
Alte variante propun amestecarea carnii de porc (slaba sau nu) cu carne de crabi, din conserva, sau cu creveti tocati marunt.
Eu am preferat sa pastrez reteta “porceasca” si am folosit o carne grasuta, care promitea o ulterioara suculenta ademenitoare.
Moo pan kon thot - Chiftele thailandeze din carne de porc
(more…)

Citeste tot

Creveti in stil Szechuan

In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca o gatiti fara sa schimbati o iota, veti avea gura in flacari si veti transpira din belsug.

Probabil ca un italian (dar nu un creol, mexican, thailandez, indian etc.) s-ar lua cu mainile de cap vazand cantitatile de usturoi si ardei iute alaturate crevetilor care, conform culturii din peninsula in forma de cizma, trebuie mancati cat mai natur, cu sosuri light si cu o condimentare discreta. Suscriu la parerea lor, dar, ca romanul impartial, nu ma dezic nici de alte culturi culinare, care au cu totul alta abordare.
Creveti in stil Szechuan
Bucataria din Szechuan, importanta cultura culinara regiunala a Chinei (preferata mea, de fapt), este vestita pentru cantitatile mari de ardei iuti si usturoi pe care le foloseste. La acestea se adauga piperul de Szechuan, un ingredient iute (dar nu atat de iute ca piperul negru), cu accente sarate si salcii, care induce o usoara si placuta amorteala a limbii.
(more…)

Citeste tot

Yaki-gyoza

Gyoza denumeste in japoneza un tip de coltunasi, umpluti cu diferite variante de amestecuri de legume, fructe de mare, peste, porc, pui, oaie sau vita. Acesti coltunasi, odata umpluti, se pot gati in mai multe feluri: prajiti in tigaie si apoi inabusiti in aburi, caz in care se numesc “yaki-gyoza”, fierti molcom in apa, adica “sui-gyoza”, si prajiti in baie de ulei, cand sunt numiti “age-gyoza”.
Yaki-gyoza
Odata gatite, gyozele se servesc cu diferite dipuri, de obicei pe baza de sos de soia; si aici puteti improviza, folosind ingredientele astfel ca sa obtineti sosuri cu gust predominant sarat, dulce, acrisor sau picant, dupa cum va convine.
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu dovleac

Acest curry este plin de gust si aroma, are o culoare frumoasa si este un pic surprinzator pentru noi, caci bucataria romaneasca foloseste dovleacul neasteptat si nedrept de rar.

Combinatia de lapte de cocos si asezonatori picanti pune bine in valoare dulceata naturala a dovleacului.
(more…)

Citeste tot

Pui cu legume si mult ghimbir

Aceasta reteta este inspirata din bucataria cambodgiana. Acolo ghimbirul, in special cel tanar si suculent, se foloseste destul de des in preparatele gatite prin procedeul stir-fry. Bineinteles, am gatit reteta cu ce ghimbir am avut la indemana, cel de hipermarket, care nu exceleaza la prospetime. Am avut insa sansa sa gasesc ceva cat de cat proaspat, nu uscaciunile cu care, din pacate, suntem pacaliti adesea.

(more…)

Citeste tot