sos de soia | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Fasiute picante de vita

Va propun o reteta simpla si rapida, care va va oferi un preparat cu mult gust, aroma, culoare si textura, specific bucatariilor din sud-estul Asiei.
Tehnica de gatit folosita aici se numeste “stir-fry”, care presupune temperaturi foarte ridicate si executie rapida. In timpul procedurii, amestecarea ingredientelor este aproape continua, ca acestea sa nu se arda.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (4)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, multe dintre ele interesante.
Vreau sa vi le prezint si, eventual, sa le comentam impreuna.

Iata o fotografie din 2008, de la ultima vizita facuta in Cambodgia. Au trecut mai mult de 3 ani de atunci si mi-e foarte dor de Asia. Sper s-o revad cat mai repede.
Revenind la fotografie, ea este facuta in partea laterala a unei piete stradale din Phnom Penh, destul de pitoreasca, caci produsele lor, atat de misterioase pentru un european neavizat, sunt o adevarata sursa de incantare. In fotografie se pot vedea limete kafru (kafir lime), taro, galangal mic, galangal, ciuperci uscate, sos de peste, pungute cu mix-uri de mirodenii, zahar de palmier, sos de soia si altele pe care nu pot sa le recunosc.

Ca remarca ceva mai generala, din putinul pe care am reusit eu sa-l vad, pietele din Phnom Penh sunt mult mai mici si mai sarace decat cele din Bangkok. Cea mai interesanta piata vazuta de mine in Cambodgia este cea din Siem Reap, mult mai mare si mai bogata decat cele din capitala, (caci in Siem Reap sosesc mii de turisti in fiecare saptamana, dornici sa viziteze complexul de la Angkor Wat), si neasteptat de curata, la acest capitol fiind peste tot ce am vazut si in Thailanda.

Citeste tot

Orez prajit cu oua

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat este atat de popular in China, incat bucatarul care este in stare sa-l gateasca perfect este pretuit, indiferent cum gateste celelalte feluri. Va voi prezenta o varianta de orez prajit adaptata dupa una originara din Yangzhou, dar la fel de bine puteti prepara orice alta varianta, folosind ingredientele care va convin.

(more…)

Citeste tot