stafide | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre.
Zeytinyagli Yaprak Sarma
Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei de masline, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt si feliute de lamaie, si au o umplutura formata din orez, ceapa, rosii, seminte de pin, stafide si multe ierburi aromate. Sunt gustoase, nimic de zis, mai ales vara, cand este atat de cald incat te simti cel mai bine atunci cand ceea ce ai in farfurie sau pahar trebuie musai sa fie racoros.
(mai mult…)

Citeste tot

Westmalle Dubbel

Dupa umila mea parere, de incepator intr-ale berii, Westmalle Dubbel este o capodopera. Eleganta si robusta in acelasi timp, complexa si rafinata, berificata la mare arta, aceasta bere atinge perfectiunea.
Bere trapista Westmalle Dubbel
Este una dintre berile mele preferate, motiv pentru care am si ales-o sa figureze in meniul de bauturi de la Bistro GUXT unde 18 beri din Belgia, Germania si Cehia fac perechi inspirate cu cele 23 de preparate culinare.
(mai mult…)

Citeste tot

Chimay Bleue

Berile trapiste se numara printre preferatele mele. Prefer berile mai alcoolizate si mai complexe ca gust si aroma in dauna celor mai apoase si mai simple. Ca sa ma fac bine inteles, foarte des as alege un doppelbock, stout sau tripel in locul unei Pilsner sau Helles. Au si acestea din urma momentele lor de glorie, dar nu au reusit sa mi se lipeasca de suflet asa de bine ca altele.
Chimay Bleue
Astazi am ocazia sa va prezint o bere pe care o consider exceptionala, una dintre cele mai populare beri trapiste. Desigur, tot ceea ce urmeaza mai jos este in buna masura strict subiectiv, asa ca nu ma voi supara daca aveti alte pareri sau preferinte.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (3)

Principalele alimente, cele care erau baza alimentaţiei vechilor greci erau uleiul de măsline, vinul şi cerealele. Pe lângă acestea, grecii mai foloseau totuşi multe alte alimente, atât de origine vegetală cât şi animală. Condiţiile economice, resursele şi cutumele îi obligau, mai ales pe cei săraci, la o dietă robustă şi simplă, precursoare a „dietei mediteraneene” promovată de nutriţioniştii actuali.
(mai mult…)

Citeste tot

Strudel cu mere si stafide

Strudelul, la origine austriac, a devenit popular in Europa Centrala si in Balcani, unde se prepara in diferite variante. Acest desert este popular si la noi; reteta de fata este lucrata in stil austriac, merele fiind prezente ca bucati mari si fragede, dar nelipsite de textura.
Strudel cu mere si stafide
Aceasta reteta a fost prezentata si gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Privit initial cu detasare, strudelul acesta a sfarsit prin a fi o surpriza delicioasa si placuta.
Nu am respectat intocmai reteta austriaca, ci am preferat sa utilizam si cateva inovatii proprii.
(mai mult…)

Citeste tot