stir-fry | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre deglazare

Deglazarea este o procedură culinară care implică folosirea unui lichid pentru a îndepărta reziduurile caramelizate rămase pe fundul tigăii, după ce se găteşte carnea, sau, mai rar, legumele.
Deglazarea facilitează obţinerea unui plus important de gust, aromă şi culoare, putând transforma un preparat banal într-unul spectaculos.

Acest procedeu stă la baza preparării multor sosuri sau fonduri. Sosurile obţinute prin deglazare, acompaniază, aproape întotdeauna, carnea sau legumele de la care s-au obţinut reziduurile caramelizate.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu ghimbir si ceapa verde

Aceasta reteta este una foarte simpla si rapida, buna de gatit in zilele calde, cand nu prea va vine sa va apropiati de aragaz. Avem de-a face aici cu un preparat de tip stir-fry, care se gateste greu intr-o bucatarie domestica, din cauza imposibilitatii de a obtine pe un aragaz obisnuit temperatura potrivita acestui procedeu. Eu am un arzator special, care imi permite sa ma apropii destul de bine de conditiile cerute. Ca sa simplificam insa situatia, gatiti cu flacara de la ochiul cel mare data la maxim si va veti descurca indeajuns de bine.

Un stir-fry dureaza doar cateva minute, dar pregatirea ingredientelor ia, de obicei, de 5-10 ori mai mult timp. De data aceasta avem, insa, doar 4 ingrediente de pregatit: carnea, ghimbirul, ardeiul iute si ceapa verde. Lucrurile vor merge, deci, mult mai repede.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu muguri de bambus

In ultimele luni proiectele pe care le aveam in desfasurare m-au tinut departe de bucatarioara mea; asa se face ca, pentru prima data de cand am inceput acest blog, am facut o pauza foarte mare de gatit.
Am gasit insa printre materialele adunate de mine in ani aceasta reteta, veche deja de 3-4 ani, dar foarte simpla si gustoasa. Se gateste rapid, adica exact cum trebuie atunci cand este vara si cald si avem de infruntat dogoarea aragazului.

Reteta se prepara prin procedeul stir-fry, numit de mine „sotare rapida”, greu de reprodus in conditii domestice, caci implica o flacara foarte puternica si temperaturi mari, de circa 230 °C, si un wok bine asezonat.
Va puteti insa descurca decent, cat sa gatiti ceva gustos, rapid si simplu, si pe ochiul cel mare al aragazului dvs., dand focul la maxim.
(mai mult…)

Citeste tot

Amestecarea cu tigaia

Astăzi vă voi descrie pe scurt o tehnică nmită în engleză „pan tossing”; o traducere a acestui termen ar fi „amestecare cu tigaia”. Ştiu că nu sună prea bine, dar nu am altă idee; sunt, însă, dispus să accept una mai bună de la dvs.
Amestecarea cu tigaia este o metodă de gătit eficientă, care permite gătirea uniformă a şi amestecarea uşoară a ingredientelor tăiate în forme mici, prin scuturarea tigăii. Această mişcare de amestecare este folosită la metode de gătit ca sotare şi stir-fry.
(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (33)

Vietnamul a avut în ultimii ani un progres remarcabil din toate punctele de vedere. Poate cel mai important lucru de spus despre această ţară cu 91 de milioane de locuitori şi cu o suprafaţă de 331.000 kmp (spre comparaţie România are o suprafaţă de 238.000 kmp şi o populaţie de doar 19 milioane de locuitori) este că din muritoare de foame a devenit exportatoare de produse alimentare. Chiar şi în ce priveşte orezul, alimentul de bază al ţării, Vietnam a devenit în ultimii ani cel de-al doilea mare exportator al lumii, după Thailanda.

(mai mult…)

Citeste tot

Fasiute picante de vita

Va propun o reteta simpla si rapida, care va va oferi un preparat cu mult gust, aroma, culoare si textura, specific bucatariilor din sud-estul Asiei.
Tehnica de gatit folosita aici se numeste “stir-fry”, care presupune temperaturi foarte ridicate si executie rapida. In timpul procedurii, amestecarea ingredientelor este aproape continua, ca acestea sa nu se arda.

(mai mult…)

Citeste tot

Wok-wok!

Am tot discutat pe blog despre wok-uri. Mulţi dintre dvs. vor să gătească reţetele asiatice cât se poate de tradiţional, adică prin procedeul stir-fry; au deci nevoie de un wok, sau ceva asemănător. Unii s-au declarat gata sa cumpere wok-uri scumpe, de circa 400-500 de lei, doar să capete ceva care să reziste la temperaturi mari, la folosire îndelungată şi de care să nu se lipească mâncarea.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu ceapa verde

Aceasta reteta are si varianta video.

Prin modul in care utilizeaza sosul de peste si ceapa verde, aceasta reteta reflecta influenta bucatariei chineze asupra celei cambodgiene.
Stir-fry este o tehnica prin care ingredientele sunt prajite foarte rapid, la foc foarte iute, amestecand cvasi-permanent. Timpul scurt de gatit face ca ingredientele sa-si pastreze textura crocanta, culoarea si nutrientii.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2