susan | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre uleiul brun de susan

Oricine a gătit vreodată preparate chinezeşti ştie că are nevoie de un minim de ingrediente pentru a obţine, cât de cât, ceva autentic. De altfel, chinezii înşişi şi-au definit, cum spun cărţi scrise încă din timpul dinastiei Song (între 960-1279), adică încă de acum circa 1000 de ani, cele 7 necesităţi zilnice: combustibil, grăsime pentru gătit, orez, sare, sos de soia, ceai, oţet de orez.
Ulei brun de susan
Aş mai adăuga faptul că, la imensitatea teritoriului Chinei şi la diversitatea sa etnică, doar câteva ingrediente se întâlnesc absolut în toate bucătăriile regionale: printre ele, în afară de necesităţile listate mai sus, ceapa verde, ghimbirul, usturoiul şi varza.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul guai wei

Acum câţiva ani, mă documentam despre sosurile asiatice iuţi şi picante, preparate pe bază de ardei iuţi. Materialul găsit a fost destul de bogat şi de variat. Am dat întâmplător şi peste un singur mic articol despre guai wei; acesta mi s-a părut insuficient ca documentare şi, sincer să fiu, destul de neclar, aşa că mi-am notat să revin asupra subiectului atunci când documentaţia referitoare la el va fi mai lămuritoare.
(mai mult…)

Citeste tot

Invitaţie la o cină thailandeză

Gata cu vacanţa, eu unul am intrat în regim normal de lucru. Iar lucrul, cum spuneam în articolul precedent, înseamnă în mare măsură evenimente culinare, sau gastronomice, cum îmi place mie să spun, fiindcă pe lângă mâncare şi băutură, unul dintre punctele de interes sunt discuţiile despre mâncare.

(mai mult…)

Citeste tot

Vita cu ciuperci si sos de stridii

Cand am citit prima data aceasta reteta, as fi jurat ca este una apartinand bucatariei chinezesti. Cu toate acestea, desi apartine, intr-adevar, culturii culinare chinezesti, ea provine din Thailanda. Acest lucru arata puternica influenta exercitata de bucataria chinezeasca asupra celei thailandeze, mai ales in nordul tarii.

In Thailanda reteta se gateste cu ciuperci de paie proaspete. La noi, din pacate, ciupercile asiatice nu se gasesc decat conservate, sau uscate. Am fost, deci, nevoit sa adaptez reteta folosind un amestec de ciuperci asiatice (namaki si ciuperci de paie) din borcan. Sper ca acest lucru sa nu o departeze prea mult fata de original.
(mai mult…)

Citeste tot

Somon cu salata asiatica

Somonul, desi s-a banalizat in ultimii ani, poate tocmai datorita versatilitatii sale, ramane unul dintre pestii mei preferati. Se gateste usor, are o carne satioasa, hranitoare si suculenta, are o culoare extraordinara si este plin de acizi grasi omega-3 (acizi linolenici), excelenti pentru sanatate.

(mai mult…)

Citeste tot

Vita iute cu legume

Combinatia de carne de vita cu sos de stridii si sos de soia este deja una clasica pentru bucataria chinezeasca. Reteta de fata este foarte aromata, condimentata si destul de iute. Cei care doresc un gust mai “bland” pot renunta total sau partial la ardeii iuti uscati.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre milagu podi

Bucătăria sud-indiană a fost prima, cronologic vorbind, dintre bucătăriile regionale ale Indiei care s-a format; mai mult, a reuşit să se păstreze oarecum nealterată vreme de câteva mii de ani. Cauzele acestei caracteristici speciale sunt mai multe şi le voi analiza într-un articol deja scris aproape în întregime şi programat spre publicare săptămânile următoare.
(mai mult…)

Citeste tot

Dukka – amestec egiptean pentru asezonare

„Dukka”, sau „dukkah”, ori chiar „duqqa”, este un amestec egiptean, care constă din alune, nuci şi seminţe, compoziţia acestui mix ca şi proporţia ingredientelor variind mult de la un bucătar la altul. De obicei baza amestecului este dată de alune şi nuci, la care se adaugă mirodenii ca piper, coriandru, chimion şi susan. Amestecul se prezintă sub forma unei pulberi grunjoase.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 4
1 2 3 4