taitei | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui chow mein

Chow mein denumeste taiteii prajiti, termenul acesta fiind o corupere britanica a expresiei chāu-mèing, folosita in Taishan. Dialectul din Taishan era vorbit de unii dintre primii emigranti sositi in SUA.
Pui chow mein
Acest preparat este popular in diaspora chinezeasca si apare in meniul tuturor restaurantelor.
In chineza mandarina “chow” inseamna “prajit”, iar “mein” inseamna “taitei”.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata picanta cu taitei

Este o salata originara din provincia Sichuan, acolo unde a luat nastere una dintre cele mai importante bucatarii regionale chinezesti. Piperul de Sichuan, ingredient specific al zonei, dupa cum o arata si numele sau, da gustul distinct al acestei retete plina de aroma.

Reteta este nu doar foarte gustoasa, dar si utila, caci va da o idee despre cum ati putea refolosi carnea gatita ramasa de pe o zi pe alta.
(mai mult…)

Citeste tot

Lidl si Saptamana Asiatica in farfuria ta

Cred ca m-am plans de nenumarate ori de faptul ca alimentele exotice, in special cele asiatice, se gasesc pe piata noastra doar sporadic si ca oferta este extrem de limitata ca varietate. Cred ca acest lucru se datoreaza si publicului, needucat in ce priveste bucatariile exotice, si comerciantilor, care nu risca aducand marfa ce nu s-ar putea vinde rapid. Un alt motiv este, pentru multi dintre romani, si lipsa de bani.

(mai mult…)

Citeste tot

Pho Bo – Supa de vita cu taitei

Pho Bo este preparatul national al vietnamezilor si, fara indoiala, cel mai cunoscut in afara tarii. Originea sa este incerta, se banuiesc influente chinezesti, sau chiar franceze; ce se stie cu siguranta este faptul ca reteta provine din nordul tarii, iar in anii ’50, dupa alungarea francezilor si impartirea tarii, s-a raspandit in centrul si sudul Vietnamului.

(mai mult…)

Citeste tot

Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 1

Introducere
Tara aflata la marginea Asiei de sud-est, Filipine a avut parte de influente din est si din vest, de pe mare si de pe uscat, absorbindu-le pe toate si creandu-si o identitate multicolora.
Orez terasat in munti, Filipine
Bucataria filipineza a evoluat, de-a lungul secolelor, din radacinile ei malaieziene spre o bucatarie predominant spaniola, datorita influentelor mexicane si spaniole suferite in perioada coloniala. A mai suferit, de asemenea, influente arabe, indiene, chinezesti, japoneze si americane.
Datorita ne-hispanizarii, bucatariile populatiilor indigene Moro si Lumad din Mindanao si arhipelagul Sulu, difera foarte mult de bucataria filipineza, avand mai multe in comun cu cea malaeziana si indoneziana.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria thailandeză: arome, gusturi şi texturi excepţionale (1)

Acum câţiva ani, bucătăria thailandeză era relativ necunoscută. În ultimii zece ani însă, restaurantele thailandeze au proliferat peste tot în lume, ca şi influenţa thailandeză asupra meniurilor europene. Popularitatea sa a crescut, pe bună dreptate, fiind un amestec de gusturi şi arome excepţional de bine rafinat; clasa incontestabilă a propulsat bucătăria thailandeză în prim-planul gastronomiei mondiale, alături de mai demult cunoscutele bucătării franceză, italiană, chinezească, arabă şi indiană.
Piata la Bangkok
(mai mult…)

Citeste tot

Bami Goreng

Bami Goreng
In indoneziana, „bami” inseamna „taitei”, iar „goreng” inseamna „prajit”. Este o replica a celebrei Nasi Goreng, aceasta din urma folosind orez in loc de taitei. Este una dintre retetele clasice indoneziene, binecunoscuta in lume. Exista mai multe variante ale acestei retete. De exemplu, se poate inlocui o parte din carnea de pui cu crabi, sau creveti; carnea de pui se poate, de asemenea, substitui cu porc.
(mai mult…)

Citeste tot

Uluitoarea Cambodgie – partea 3

Picnic lângă Angkor Wat

Răspândirea templelor de la Angkor Wat le face vizitabile doar călătorind între ele cu un mijloc de locomoţie. Cel mai obişnuit este tuk-tuk-ul, o motocicleta care trage după ea un fel de şaretă cu 4 locuri. Nu este extrem de comod, dar este excelent pentru distanţe scurte. Localnicii mai folosesc şi elefanţi.
Cambodgia - Angkor Wat
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2