tamarind | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Uluitoarea Cambodgie – partea 4

Cu coşniţa în Phnom Penh
M-am tot luat cu altele şi am neglijat să continuu descrierea periplului meu cambodgian. În episoadele anterioare vă povestisem că am ajuns în Cambodgia în Siem Reap, venind de la Bangkok. Din Siem Reap am luat apoi un avion spre Phnom Penh unde am ajuns după o călătorie scurtă şi fără amintiri.
Piata in Phnom Penh
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria malaeziană – partea 1

Termenul malaezieni denumeşte populaţiile ce locuiesc în Peninsula Malaeziană şi insulele apropiate, inclusiv coasta de est a Sumatrei, Borneo şi insulele mici din zonă. Malaezienii de astăzi sunt descendenţii proto-malaezienilor si ai emigrantilor indieni, thailandezi, arabi şi chinezi. Cultura malaeziană a fost şi ea puternic influenţată de vecini. Influenţa Indiei hinduiste a fost colosală, iar malaezienii au fost aproape toţi convertiţi la hinduism, înainte să aibă loc trecerea la Islam, survenită în secolul al XV-lea.
Malaezia
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria indoneziană (2)

Ingrediente
Multe dintre bucătăriile Asiei de Sud-Est, inclusiv Indonezia, se bazează pe vechea filozofie chineză. Aceasta se referă la echilibrul dintre yin şi yang, ceea ce înseamnă că ingredientele trebuie să fie amestecate armonios, dar să-şi păstreze gustul şi aroma proprie. Prezenţa celor cinci gusturi principale – sărat, acru, amar, dulce şi umami – joacă de asemenea un rol important în fiecare masă.
(mai mult…)

Citeste tot

Paste de curry thailandeze

Pastele de curry sunt ingrediente definitorii pentru bucătăria thailandeză, şi pentru bucătăriile etnice influenţate de aceasta (paste similare de curry se folosesc şi în Laos, Cambodgia, Vietnam, Myanmar, Indonezia).
Există foarte multe tipuri de paste de curry, cele mai populare fiind cele trei denumite după culoarea lor (roşie, verde şi galbenă), la care se adaugă pasta de curry panaeng (sau panang) şi cea masaman, plus alte câteva tipuri (pastă acrişoară, liang şi de ardei iuţi prăjiţi).
(mai mult…)

Citeste tot

Curry – amestec de mirodenii

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei.
Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare dupa alte 2 amestecuri de mirodenii tradiţionale indiene: garam masala şi sambaar podi.

(mai mult…)

Citeste tot

Cu ce pot inlocui unele ingrediente in bucatarie – Substituenti

Cu ce pot sa inlocuiesc unele mirodenii, mai greu de gasit?

Nu gasesti ingredientul necesar intr-o anumita reteta?

Unele ingrediente sunt greu, sau practic imposibil de gasit pe piata romaneasca. Ele pot fi substituite cu ceea ce se gaseste in mod regulat.

Bineinteles, substituentii nu pot avea gustul si aroma identice cu originalele, dar va vor oferi o aproximatie mai mult decat decenta.
(mai mult…)

Citeste tot