Thailanda | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Fotografii de pe papamond (22)

Presupun că toţi cei care aţi călătorit în Asia de Sud-Est, şi nu numai dvs., sunteţi familiarizaţi cu pieţele plutitoare. În general acestea sunt amenajate pentru turişti, iar comercianţii, ca şi cumpărătorii, circulă pe unul sau mai multe canale, în bărci. În cazul turiştilor, acestea sunt mânuite de localnici care îşi închiriază atât calităţile de vâslaş, cât şi ambarcaţiunea.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (15)

Culturile de orez mă fascinează. Am mai spus asta? Desigur, dar mă repet tocmai fiindcă acest aliment nu încetează să mă uimească. Nu doar prin versatilitatea sa culinară, ci şi prin simbolistica şi valoarea sa mistică şi filozofică. Pentru mai mult de jumătate din populaţia globului nu este doar o cereală, ci chiar viaţa însăşi.
Fermier thailandez, Petchaboon, Thailanda
Această fotografie, reprezentând un fermier pe câmpul său de orez, provine din provincia Petchaboon, din Thailanda, ţară care este unul dintre marii consumatori, producători şi exportatori de orez.

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (2)

Fotografia de mai jos este facuta la Bangkok, in decembrie 2008, seara, cand strazile orasului sunt deja pline de tarabele vanzatorilor ambulanti de mancare. “Street food”, sau mancarea de strada, este un concept definitoriu al bucatariilor din Asia de sud si sud-est. Mancarea acestora este delicioasa (am gustat-o de cateva ori) si oferita, atunci cand nu este consumata pe loc, in pungi de plastic, o modalitate lesnicioasa de a transporta acasa supele, curry-urile si salatele.

In mod traditional femeile thailandeze gatesc de 3-4 ori pe zi si folosesc doar ingrediente proaspete. In urma cu 5-10 de ani puteau inca fi vazute mergand cu cosuletul la piata, inaintea fiecarei mese, ca sa cumpere doar cele mai proaspete alimente. Astazi, frigiderele si urbanizarea au schimbat modul acesta de viata. Multe dintre femei au serviciu si nu mai au timp sa gateasca de cateva ori pe zi. Unele dintre ele prefera chiar sa cumpere ceva de mancare in drum spre casa, dupa serviciu, de la numerosii vanzatori stradali. Le poti observa usor, caci fiecare care una sau mai multe pungi cu mancare. Acestea doamne sunt numite, in gluma, “plastic ladies”.

Citeste tot

Incredibila Asie

De patru ori pe zi, la aceleaşi ore, un tren de călători străbate piaţa Maeklong, din nordul Bangkok-ului. Cu doar un minut înainte de trecere, trenul lansează un avertisment şi apoi îşi vede liniştit de cursă. Aparent aceasta are loc fără incidente, căci totul pare calculat la marele fix; stivele de produse, de pildă, sunt înalte exact atât cât să încapă sub tren; până şi etichetele produselor sunt astfel fixate încât să nu fie luate de suflu.
Odată trenul trecut, totul revine la “normal”.

Nici nu vreau să mă întreb ce gust au produsele acelea, asezonate cu praful ridicat de roţi, sau dacă trenul respectiv are toalete… Asia este, cu adevărat, incredibilă!

Citeste tot