tzatziki | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Keftedakia

Ca sa vedeti cat de mica este lumea si cat de mult este influentata fiecare cultura culinara de cele cu care vine in contact, va voi prezenta astazi o reteta foarte simpla si care va este familiara.
Este vorba despre “keftedakia”, adicatelea chiftelute grecesti traditionale, ruda mai mica a chiftelelor ceva mai maricele ca dimensiune, numite “keftedes”. Sufixul “akia” inseamna, in limba greaca, “mic”.
Keftedakia
Deci keftedakia denumeste niste keftedes mici. Dimensiunea lor este asemanatoare cu cea a unei nuci. Traditional, ele sunt asezonate cu ierburi aromate, precum patrunjel si menta. In rest, reteta vi se va parea foarte cunoscuta.
(mai mult…)

Citeste tot

O săptămână în Zakynthos (5)

Iată că a venit la rând şi ultima parte a seriei de articole dedicate insulei Zakynthos. Astăzi vă voi povesti câte ceva despre restaurantele de pe insulă. De cele mai multe ori am mâncat în Kalamaki, dar am încercat şi restaurante din Zante, Keri şi Xigia.
(mai mult…)

Citeste tot

La „pieţing”- partea 2: Piaţa Traian

Cunosc bine această piaţă, unde am fost de zeci de ori. Nu este o piaţă ieftină, dar are avantajul deloc de neglijat că este aproape de locuinţa mea; timpul îmi este mai preţios decât banii. Deşi se numeşte Piaţa Traian şi este, de fapt, vizavi de fosta Hală Traian, eu o numesc, din obişnuinţă, hala Traian. Fără să creau, i-am dat un nume potrivit, căci piaţa este cu adevărat o… hală. Este adăpostită într-o clădire mare, de formă rectangulară, nu foarte bine aerisită, deşi cele câteva porţi sunt în permanenţă deschise. Spaţiul închis creează şi aici o atmosferă destul de apăsătoare, ca de seră, iar în zilele călduroase nu este tocmai un loc unde se poate respira uşor.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele iaurtului

Am mâncat dintotdeauna cu plăcere iaurt, dar a devenit mai important pentru mine de când am descoperit primele noţiuni de bucătărie indiană. Am văzut că indienii, spre deosebire de noi, sunt extrem de inventivi şi de îndrăzneţi atunci când folosesc iaurtul. M-a fermecat îndeosebi modul în care îl combină cu mirodenii şi vegetale.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele mujdeiului

Mujdeiul cel puturos este unul dintre sosurile mele preferate. Nu apelez des la el, caci trazneste de-ti muta nasul, iar aroma persista nu doar ore dupa ingurgitare, ci chiar zile. Traim intr-o societate care se vrea inodora, iar regulile de politete blameaza mirosul de usturoi. Din pacate, o placere ce dureaza cateva minute, te condamna, nu doar pe tine, ci si pe cei din jurul tau, la multe ore de discomfort olfactiv.
(mai mult…)

Citeste tot