Uleiul de palmier
Este, probabil, uleiul cel mai puţin cunoscut la noi pe piaţă. Uleiul de palmier este originar din Africa de Vest, unde de peste 5.000 de ani se extrage din fructele palmierului tropical (diferit de cocotier!). Până în secolul nostru, acest ulei era produs pe scară redusă în satele africane, şi abia după 1920 a devenit un important produs de export.
Uleiul de palmier nerafinat (“virgin”, sau rosu) este una din cele mai bogate surse naturale de caroten; este de asemenea bogat în vitaminele E şi K, în coenzima Q10 şi în antioxidanti. Cu toate că are un punct de fum ridicat (230° C), uleiul de palmier nu este recomandat pentru prăjit, deoarece, după prima utilizare, antioxidanţii sunt distruşi, iar după 4 utilizări carotenul dispare şi el. Uleiul de palmier se foloseşte pe scară industrială ca ingredient pentru produsele de brutărie şi patiserie, pentru margarine şi bomboane (în special de ciocolată).
(mai mult…)

Citeste tot