ulei de masline | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Tartar de ton cu avocado

Tartar de ton cu avocado

Iata o reteta foarte simpla de tartar de ton, gandita sa pastreze cat mai bine gustul natural al pestelui, gatita si servita la Bistro GUXT. Alegeti cu grija tonul, caci trebuie sa fie foarte proaspat. Bazati-va in special pe mirosul fileului (trebuie sa miroasa mai mult a apa de mare decat a peste) si pe culoarea sa, care trebuie sa fie vibranta si rosie, fara pete, decolorari sau nuante neplacute albiciopase, gri sau verzui.
Tartar de ton cu avocado
Marturisesc ca nu ma omor deloc dupa avocado; imi displace profund textura sa, pe care o gasesc sapunoasa si nici gustul nu mi se pare mai mult decat tolerabil. Cu toate acestea, in reteta de fata joaca un rol secundar, dar important: leaga bine amestecul datorita texturii si preia frumos aromele celorlalte ingrediente.
(mai mult…)

Citeste tot

Cerkez Tavugu – Pui cerchez cu nuci

Cerchezii sunt reprezentantii unui popor caucazian, locuind astazi in Rusia si Turcia. Sunt un popor vechi, unii istorici afirmand chiar ca sunt cea mai veche populatie din Caucaz, influentand dezvoltarea celorlalte culturi ulterioare din zona. Desi s-au facut incercari de a-i crestina pe la inceputul secolului al V-lea, cerchezii au preferat, in mare parte, sa ramana pagani si o mie de ani mai tarziu au trecut la islamismul de tip sunnit.
Cerkez Tavugu - Pui cerchez cu nuci
Uneori domnii cerchezi mai sunt numiti si circazieni, iar doamnele circaziene, iar in Evul Mediu erau vestite pentru frumusetea lor. Nu stiu cum sunt circazienele de astazi, eu am fost atras de reteta puiului cerchez, sau circazian, daca preferati, din care se obtine un preparat care este nu doar interesant, ci si gustos. Acest preparat a fost adoptat si in cultura culinara turceasca, de unde l-am preluat.
(mai mult…)

Citeste tot

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre.
Zeytinyagli Yaprak Sarma
Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei de masline, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt si feliute de lamaie, si au o umplutura formata din orez, ceapa, rosii, seminte de pin, stafide si multe ierburi aromate. Sunt gustoase, nimic de zis, mai ales vara, cand este atat de cald incat te simti cel mai bine atunci cand ceea ce ai in farfurie sau pahar trebuie musai sa fie racoros.
(mai mult…)

Citeste tot

Caracatita cu cartofi rumeniti

Caracatita este, dupa multi, cea mai gustoasa “fructa de mare” dupa homar. Putini se incumeta, insa, sa o gateasca, fiindca are o carne densa si tare, care trebuie gatita ca la carte. Cum acasa nu prea ai posibilitatea sa fezandezi carnea prin lovire, ea trebuie fiarta la foc molcom, indelung.
Caracatita cu cartofi rumeniti
Preparatul prezentat in aceasta reteta miroase innebunitor si este delicios. Este satios si foarte potrivit ca fel principal la o masa de pranz, sau ca piesa unica si importanta a unei cine delicioase.
(mai mult…)

Citeste tot

Psari spetsiotiko

Reteta de fata se refera la un preparat culinar rustic, care se gateste de obicei in satele de pescari. Ea provine din insula Spetses, situata la sud-vest de Atena. Fileurile de peste sunt coapte intr-un sos de rosii asezonat in stil mediteranean si amestecat cu pesmet, ca sa se obtina peste fileuri o crusta delicioasa si crocanta.
Psari spetsiotiko
(mai mult…)

Citeste tot

Muschi de vita cu unt aromatizat

O reteta simpla, destul de usor de executat, foarte gustoasa. Muschiul de vita este fript pe gratar, servit pe un pat de legume gatite si ele tot pe gratar si asezonat cu un amestec de unt, coaja de lamaie, usturoi, sare, piper si patrunjel. Puteti degusta acest preparat, in fiecare seara, cu exceptia duminicii, la Bistro GUXT, in str. Dimitrie Racovita nr. 37, Bucuresti.
Muschi de vita cu unt aromatizat
(mai mult…)

Citeste tot

Pulpe de iepure cu sos de vin si masline

Iepure la cuptor – reteta de pulpe cu sos de vin si masline

Acest preparat, prezent in meniul de la Bistro GUXT, este dedicat iubitorilor de carne gatita in sosuri bogate, corpolente, pline de gust si de aroma.

Desi este un preparat satios, nu este si unul greu. Este gatit echilibrat, fara prajeli si grasimi inutile, astfel ca sa arate bine si sa fie delicios.
Iepure la cuptor - reteta de pulpe cu sos de vin si masline

  • Bucatarie: GUXT
  • Dificultate: medie
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:

  • 4 pulpe de iepure, circa 1 kg
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 2 lingurite de amidon
  • 2 cubulete de unt rece
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 800 g cartofi noi, fierti in coaja
  • 100 g masline fara samburi, taiate bucati
  • 8 catei de usturoi, curatati, lasati intregi si usor striviti
  • 4 catei de usturoi, tocati marunt
  • 250g pasta de tomate
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingurita de zahar
  • cateva fire de cimbru proaspat
  • patrunjel proaspat, pentru ornat
  • paine proaspata, pentru servit

Instructiuni:

Se incinge cuptorul la 180 °C. Se dezoseaza pulpele de iepure; se sareaza si se pipereaza bine. Se ung cu ulei de masline patru bucati duble de folie de aluminiu.

Se asaza pe fiecare bucata cate o pulpa de iepure si se ruleaza. Se rasucesc colturile in directii opuse, astfel ca sa se obtine in final 4 cilindri uniformi ca dimensiuni.

Se asaza cei 4 cilindri pe o tava de cuptor. Se asaza in tava cateii de usturoi intregi si jumatate din firele de cimbru. Se transfera tava in cuptor si se gateste carnea circa 30 de minute, sau pana ce este frageda.

Se scoate tava din cuptor si se lasa cilindrii sa se raceasca pana ce pot fi manuiti. Se indeparteaza folia de aluminiu si se strecoara sosul lasat in tava; se arunca usturoiul si cimbrul.

Se incinge intr-o tigaie putin ulei si se rumenesc cilindrii de carne, la foc iute, cat mai uniform. Se scot pe o farfurie calda si se acopera lejer cu folie metalica.

Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se pipereaza si se gateste la foc mic de tot cateva minute, pana ce se face frageda si devine translucida.

Se adauga usturoiul tocat, se amesteca si se continua un minut. Se adauga pasta de tomate, vinul rosu, sosul lasat de carne in tava de cuptor, frunzele de dafin, maslinele si restul firelor de cimbru.

Se da in clocot mixtura, la foc iute, apoi se face flacara mica de tot si se mijoteaza sosul 15-20 de minute, pana ce se ingroasa si are o consistenta usor siropoasa.

Din cand in cand, se amesteca si se racaie tigaia cu o spatula, pentru a desprinde reziduurile caramelizate lasate de carne.

Dupa ce sosul s-a redua cam la jumatate, se gusta si se potriveste asezonarea cu sare, piper si zahar.

Se tavalesc prin amidon cubuletele de unt, apoi se incorporeaza in sos cu miscari circulare. Dupa ce s-au dizolvat, se mai gateste sosul alte doua minute, la foc mic. Untul va da gust, un pic de consistenta si luciu sosului, iar amidonul il va ingrosa ca sa atinga o consistenta optima.

Intre timp se incinge o tigaie separata si se adauga restul de ulei de masline. Se taie felii groase cartofii fierti si se adauga in uleiul incins. Se sareaza si se pipereaza. Se gatesc la foc iute pana ce se rumenesc la muchii. Se scot din tigaie si se pun deoparte.

Se readuc pulpele de iepure in tigaie si se intorc de cateva ori, ca sa fie imbracate in sos si sa se incinga. Se servesc pulpele taiate oblic si asezate astfel ca sa se obtina cat mai mult volum pe verticala, pe un pat de felii de cartofi, stropite din belsug cu sos, ornate cu patrunjel proaspat.

Acestui preparat i se poate alatura un vin rosu corpolent, de pilda Corcova Cabernet Sauvignon & Merlot Reserva, sau o bere Chimay Dubbel.

Citeste tot

Orecchiette cu pesto rosu si Parmesan

Pastele sunt hranitoare, usor de gatit, foarte versatile, relativ ieftine, satioase si lejere in acelasi timp. La Bistro GUXT avem in meniu cateva preparate culinare pe baza de paste proaspete cu sosuri gatite cu ingrediente de buna calitate.
Orecchiette cu pesto rosu si Parmesan
Astazi va voi prezenta o reteta foarte simpla, in care orecchiette proaspete (mici paste cu forma de urechiuse) sunt fierte rapid si servite intr-un sos de pesto rosu, preparat pe loc, din ingrediente proaspete.
(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu usturoi, in stil mediteranean

Din nou un preparat culinar pe care il veti putea gusta, incepand de luni 25 mai 2015, la Bistro GUXT. Este gatit in stil mediteranean, aromatizat cu usturoi, chimen, vin alb si ierburi aromate; totul se petrece foarte rapid, iar rezultatul final este delicios si decorativ.
Creveti cu usturoi, in stil mediteranean
Cheia retetei este sa alegeti niste creveti de buna calitate si sa-i gatiti intregi. Asa cum un copan de pui este mai bun atunci cand este gatit cu os cu tot, crevetii Black Tiger sunt mult mai apetisanti gatiti intregi. Inarmati-va cu cateva servetele, caci veti avea nevoie.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata GUXT

Va prezint astazi o noua salata din meniul de la Bistro GUXT. Ca si precedenta salata de la GUXT despre care am vorbit zilele trecute, si aceasta va propune o combinatie de ingrediente mai putin obisnuita, dar la fel de delicioasa.
Salata GUXT
Oua de prepelita, bacon, rosii cherry, seminte de pin, mix de salata verde crocanta, ulei de masline de buna calitate… toate aceste ingrediente formeaza o combinatie interesanta de gusturi, arome, texturi si culori. Nu veti fi dezamagiti de ea, mai ales daca o veti insoti cu bautura potrivita: bere, ca Weihenstephaner Vitus sau Chimay Tripel, vin, cum este Corcova Chardonnay Racoveanu, ori chiar un spumant de buna calitate, ca Glera. Toate acestea figureaza in meniul de bauturi de la GUXT.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 33
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33