ulei de masline | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Rulouri de pui cu prosciutto si Parmesan

Am ales aceasta reteta in primul rand fiindca foloseste unele dintre ingredientele mele preferate, ca Parmesan, ulei de masline extra virgin si prosciutto, in al doilea rand fiindca este delicioasa, iar in al treilea si al patrulea fiindca se face usor si arata nostim.

Nu este o reteta ieftina si nici una lipsita de grasimi, asa ca nu cred ca cineva o va gati foarte des. Este insa o reteta care se gateste de pofta, sau ca sa oferiti mesenilor ceva ce nu mananca in fiecare zi.
(more…)

Citeste tot

Tagliatelle cu crema de branza si prosciutto

Dupa retetele in care am folosit crema de branza “Ceva fin pufos”, va propun o alta in care la baza sosului sta crema “Ceva fin cremos”, ambele de la Delaco.
“Ceva fin cremos” este o pasta onctuoasa, cu aspect placut si suprafata matasoasa si lucioasa. Desi contine doar 12,5% grasimi, sepreteaza excelent la gatit. Spre surprinderea mea am reusit sa mijotez (fierbere molcoma) sosul circa 10 minute, fara ca acesta sa se branzeasca.

Crema de branza “Ceva fin cremos” este versatila: negatita, ca atare sau amestecata cu mirodenii, ierburi aromate ori alte ingrediente, sau gatita poate fi folosita atat la prepararea deserturilor cat si a preparatelor sarate.
(more…)

Citeste tot

Pui cu masline si busuioc

Imi era dor de o reteta in stil mediteranean, robusta, insotita de un sos plin de gust si de arome, satioasa si care sa poata fi preparata intr-un interval de timp rezonabil. Mi-am adus aminte de puiul cu masline pe care mi-l gatea mama, cu zeci de ani in urma, si am “pus la cale” reteta de mai jos, ajustand mai pe gustul meu actual ceea ce mancam in copilarie.
Sper sa va placa.

(more…)

Citeste tot

Bruschetta cu pesto, rosii si prosciutto

Afara este inca frig, cerul este gri, iar mie imi este (din nou) dor de soare si de cer albastru. M-am hotarat sa ma rasfat cu un pahar de Byzantium Rosso di Valachia 2011, de la Cramele Halewood, un asamblaj foarte reusit de Feteasca Neagra, Shiraz si Cabernet Sauvignon, la care am adaugat cateva bruschetta, in care am incercat sa “prind” aromele Mediteranei; le-am adaugat un delicios topping de sos pesto, prosciutto si rosii.

(more…)

Citeste tot

Gnocchi cu somon afumat si rucola

Iata un preparat culinar gata cat ai bate din palme, foarte simplu si care foloseste ingrediente de buna calitate. Este gustos si arata bine. Acompaniat de un pahar de sampanie sau vin spumos, poate fi un pranz usor sau o cina deosebita, ori chiar poate fi, fara probleme, antreu la o masa festiva.

(more…)

Citeste tot

Lapti cu piure de cartofi dulci

Reteta aceasta asteapta de cateva luni sa-i vina randul la publicare. Am cumparat cu ceva timp in urma, cred ca vara trecuta, o cantitate mai mare de peste. Cand am curatat-o, am avut placuta surpriza sa dau peste cateva bucati frumoase si maricele de lapti. Le-am pus la treaba imediat, incropind o reteta rapida si simpla cu ceea ce aveam prin casa si straduindu-ma s-o fac sa mearga mana-n mana cu cele doua sticle de bere din frigider.

(more…)

Citeste tot

Pulpe de pui marinate – afumate

Pulpe de pui marinate – afumate

Am cumparat acum ceva vreme un flacon cu fum lichid, esenta de Hickory. Eticheta spune ca este un produs natural, obtinut, probabil, din condensarea fumului.

Sursa pentru achizitionarea fumului lichid a fost www.ft-shop.ro. Pretul este abordabil, mai ales ca produsul are o aroma extrem de puternica si poate fi folosit in mod foarte eficient.

Aceasta reteta a fost o prima incercare de a-l testa la marinarea carnii si la prepararea sosului. Pot sa spun ca sunt multumit; am ajuns la concluzia ca este bine sa tii in camara un astfel de flacon, vei avea precis nevoie de el la un moment dat.

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 1 portie
  • Timp de preparare: 5 minute + marinare
  • Timp de gatit: 16 minute

Ingrediente:

  • 2 pulpe superioare, dezosate, fara piele
  • sare
  • piper
  • 2 catei de usturoi, rasi
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de vin alb, sec
  • 1/3 ardei iute, tocat marunt
  • 2 lingurite de frunze proaspete de rozmarin
  • 1/8 lingurita de fum lichid
  • 16 cartofi noi, cu coaja, spalati bine si taiati in jumatate
  • 8 rosii cherry, taiate in jumatate
  • 2 cepe verzi, taiate bucatele
  • 2 felii de branza Camembert
  • 5-6 picaturi de fum lichid

Instructiuni:

Se combina intr-un platou sucul de lamaie cu usturoi, jumatate din fumul lichid, jumatate din ulei, vin, ardei iute si frunze de rozmarin.

Se sareaza si se pipereaza pulpele de pui. Se adauga in mixtura de mai sus si se intorc bine de cateva ori, ca sa se imbrace cu lichidul aromat. Se lasa la marinat 30-40 de minute; in acest timp se intorc de cateva ori, pentru o marinare uniforma.

Se incinge o tigaie adanca. Se adauga restul de ulei si, cand si acesta este incins, se adauga cartofii. Se sareaza si se pipereaza. Se micsoreaza focul, se acopera tigaia si se inabusa cartofii 5 minute, amestecand ocazional. Se rumenesc apoi la foc iute, timp de 2-3 minute.

Se incinge un gratar de fonta. Se frig pulpele, bine scurse de marinada si sterse prin tamponare cu prosoape de hartie, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facute. Se pun deoparte 5 minute, la odihna.

Intre timp se adauga in tigaie rosiile, ceapa verde si marinada ramasa in platou. Se amesteca si se gateste mixtura de cartofi 5 minute, sau pana cand rosiile sun fragede, iar cartofii facuti si rumeniti frumos. Se adauga 2-3 picaturi de fum lichid si se amesteca pentru ultima oara.

Se servesc pulpele fierbinti, pe un pat de garnitura de cartofi si rosii, iar peste ele se asaza cate o felie de branza Camembert.

Nota:

Fumul lichid are, fara nicio exagerare, o aroma extrem de puternica. Am pus putin pe limba, ca sa-l incerc, si timp de cateva ore am avut impresia ca pana si creierii imi miros a afumatura.


Se foloseste, deci, cu masura. Adaugarea sa in marinada da o aroma fina, probabil fiindca ea se pierde in buna masura la gatire.

Adaugarea in sos trebuie sa se faca la sfarsitul gatirii, in cazul in care doriti o aroma mai pregnanta.

Cele cateva picaturi adaugate au fost de ajuns ca sa dea carnii si legumelor o aroma de afumat, intalnita la mezelurile afumate de buna calitate si destul de apropiata de cea data de gratarul pe carbuni.

Citeste tot

Creveti Tiger cu sos de unt si usturoi

Daca sunteti un iubitor al crevetilor si al usturoiului, atunci aceasta reteta va este dedicata personal. Preparatul este foarte bine echilibrat, iar usturoiul si lamaia doar pun in evidenta crevetii, fara a-i eclipsa.
Serviti crevetii cu paine, orez sau paste, si aveti grija sa folositi aceste alimente ca sa “culeaga” tot sosul aromat.

(more…)

Citeste tot