ulei de masline | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Insalata caprese putin altfel

Insalata caprese ma fascineaza prin simplitatea sa desavarsita. Imi place sa improvizez in jurul ei si sa incerc sa obtin variante interesante. Cea de acum are gust si aroma pregnante, rotunjite prin adaus de ingrediente dulci, acrisoare si iuti. In plus este montata ca mici “frigarui”, ca sa poata fi servita foarte usor, chiar si in fata televizorului.
Serviti-o cu putina paine, cu care sa “culegeti” sosul delicios.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu sos creol

Acest sos de rosii este, in bucataria creola, un insotitor traditional al pestelui si fructelor de mare. Sosul are personalitate si este placut aromat de la telina, ceapa, usturoi, boia si dafin, iar varianta propusa de mine are un gust bogat si „adanc”, datorita pastei de rosii si fondului de buna calitate.

(more…)

Citeste tot

Lup-de-mare cu sos de mango

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Pestele este un aliment usor, foarte bun in zilele de vara si potrivit asocierii cu vinurile albe si rose, fructate si cu aciditatea potrivita. Un peste servit intreg este intotdeauna spectaculos, iar in cazul de fata este insotit de un sos exotic si de vegetale colorate.

(more…)

Citeste tot

Dorada cu sos de citrice

Va propun o reteta foarte aromata si gustoasa, in care dorada este servita cu un sos de citrice acrisor-picant, aromatizat cu ghimbir, menta si putin ardei iute.

Puteti gati aceasta reteta ca atare, fie ca un pranz usor, fie ca o cina mai deosebita. Daca doriti o masa mai consistenta, serviti pestele alaturi de o garnitura de orez, cartofi natur sau legume gatite in aburi.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre gremolata

Gremolata, sau gremolada, cum am mai vazut-o ortografiată, este un condiment originar din Lombardia, regiune din nordul Italiei, preparat, în cea mai simplă variantă a sa, din pătrunjel amestecat cu usturoi şi coajă rasă de lămâie. A nu se confunda cu „gramolata”, un alt termen ce aparţine bucătăriei italiene, dar care denumeşte un sorbet, asemănător unui „granita”, preparat din sirop de fructe, cu aspect de gheaţă pisată.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre awaze

Am vorbit acum ceva timp despre bucătăria etiopiană şi am definit-o ca fiind una a gusturilor puternice şi contrastante, o combinaţie de carne, linte şi legume cu sosuri condimentate cu ghimbir, coriandru, ceapă, usturoi şi ardei iuţi, care formează un amestec armonios şi bine echilibrat.
Asezonarea bucatelor joacă un rol esenţial aici, şi vreau să aduc astăzi în discuţie o pastă picantă folosită la gătitul unei mari varietăţi de preparate.

(more…)

Citeste tot