ulei de masline | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc cu sos de rosii, usturoi si paste

Imi plac sosurile picante si usturoiate, in special cele de rosii. Prefer gusturile puternice si aromele pline si robuste. Cred ca am gatit acest tip de reteta in zeci de variante, dar nu reusesc sa ma satur de el.

Si de data aceasta am ales o combinatie de gusturi puternice. Aroma de usturoi este completata de gustul puternic al rosiilor uscate la soare si al maslinelor.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre picada

Îmi doresc să scriu despre picada încă de acum câţiva ani, când am petrecut o săptămână la Barcelona. Din punct de vedere culinar acea călătorie a fost, într-un fel, o revelaţie. Am descoperit multe lucruri noi pentru mine la acel moment, preparate, ustensile şi termeni culinari pe care ulterior i-am folosit de multe ori. Paella, sofrito (sofregit), paellera, soccarat, fideua, picada… cuvinte exotice şi misterioase la început, familiare acum. Despre unele dintre ele am scris deja, altele vor urma. Astăzi a venit rândul picadei.

(more…)

Citeste tot

Cartofi copti cu ceapa caramelizata si branza Chavroux

Iata o reteta foarte simpla, in care cartofii si ceapa caramelizata pun in valoare onctuozitatea si gustul delicat al branzei Chavroux, distribuita pe piata noastra de Delaco.
Savoarea preparatului este completata de uleiul de masline extra virgin si de un pic de fulgi de ardei iute. Patrunjelul proaspat, tocat marunt, vine cu o pata de culoare si cu un plus de aroma.

Chavroux este o branza moale si cremoasa, preparata din lapte de capra. Este un produs nou, intrat pe piata abia in 1985 si este fabricata in localitatea Réparsac, de catre Bongrain, unul dintre cei mai mari producatori de branzeturi din lume.
(more…)

Citeste tot

Red snapper cu salata de telina si nuci pecan

Am obtinut recent doua fileuri de “red snapper” (o denumire generica din limba engleza care acopera mai multe specii de peste oceanic), de toata frumusetea, de la magazinul online www.sea-way.ro, care apartine mai vechilor mei prieteni de la Rfamily, unul dintre importantii importatori de peste si fructe de mare de pe piata noastra.
Fileurile au fost lungi, circa 30 cm si groase (circa 4-5 cm), asa cum nu prea se vad fileuri pe piata noastra. Aratau superb.

Am ales o reteta care sa puna in valoare fileurile de peste fragede, cu piele rumenita si crocanta, cu ajutorul unei salate delicioase, usor acrisoare, care ofera contraste interesante de texturi.
(more…)

Citeste tot

Tagliatelle cu crema St. Agur

Reteta de fata este extrem de usoara si de rapida. In varianta sa simplificata (vezi nota) poate fi gatita in 3 minute de orice persoana capabila sa puna o oala cu apa la fiert.

Ingredientul vedeta, cel care da gust pastelor, este crema de branza St. Agur. Aceasta, produsa in Franta, in Auvergne, este branza mea preferata. Poate branza este impropriu spus, caci este o crema de branza cu mucegai; are o culoare usor verzuie-albastruie si un gust divin. As manca zilnic cate o cutie si, desi sunt destui care nu imi impartasesc total entuziasmul, nimeni dintre cei care au incercat-o nu a a putut spune ca nu este gustoasa.
(more…)

Citeste tot

Cartofi inveliti bacon, cu branza de capra

Aceasta gustare este interesanta si aspectuoasa, plina de gust. Cartofii servesc ca baza pentru baconul crocant si branza de capra. Branza folosita de mine se comercializeaza in cutiute cochete de carton, si are forma de rulou, acoperit la exterior cu un strat de ierburi aromate uscate; in interior textura este fina si cremoasa, iar gustul delicat.

Totul este completat cu o vinegreta usor acida, cu gust proaspat si usor picant, de la ceapa verde, si cu o salata crocanta de cruditati.
(more…)

Citeste tot

Pui vanatoresc

Nu este prima reteta de acest gen pe care o public pe acest blog. Nu va fi nici ultima, caci acest gen de preparate sunt preferatele mele. De fapt, daca ma gandesc bine, mai am in rezerva cel putin alte doua retete de pui “vanatoresc”, “cacciatore” sau “chasseur”, dupa cum vreti sa-l numim.
Pui Vanatoresc
Cred ca aroma maslinelor intr-un sos este imbatabila, poate de aceea prefer sa gatesc puiul “vanatoresc” in variantele sale mediteraneene. Sosul acestei retete este unul plin de savoare. Dulceata morcovului echilibreaza aciditatea rosiilor, iar maslinele, telina, ceapa si usturoiul vin cu un imens plus de gust si aroma. Asezonarea (dafin, oregano, paprika, sare si piper) este una echilibrata si pune in evidenta gustul natural al vegetalelor si al carnii.
(more…)

Citeste tot