ulei de masline | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu mozzarella, sos de rosii si busuioc

Asocierea dintre branza mozzarella, busuioc si rosii este una tipica pentru bucataria italiana. Cel mai celebru exemplu este, poate, insalata caprese, dar nici pizza Margherita nu este o necunoscuta.
Reteta de fata foloseste si ea trinitatea de mai sus, chiar daca rosiile nu sunt foilosite proaspete, ci sub forma unui derivat. Rezultatul final este un preparat gustos, care se prepara destul de rapid si de usor.

Daca ceea ce aveti in farfurie un vi se pare indeajuns de satios, puteti completa masa cu o garnitura de orez fiert, piure de cartofi sau chiar paste, o salata verde si, neaparat, un pahar de vin rosu.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (6)

Lăptucile erau, aparent, destul de populare. Au rămas descrieri provenite de la o delegaţie florentină, care a vizitat Constantinopolul în 1439, conform cărora împăratul Ioan al VIII-lea Paleologul, ca şi ceilalţi curteni, s-au desfătat cu ele, mâncându-le alături de carne şi umplându-şi farfuriile chiar de mai multe ori.
(more…)

Citeste tot

Smochine cu branza albastra

Un preparat culinar mai simplu ca acesta este greu de imaginat, caci se pregateste in doi timpi si trei miscari si are nevoie de doar 7-8 minute la cuptor.
Savoarea sa se bazeaza pe contrastul de gust intre smochinele coapte, dulci si parfumate, si branza cu mucegai albastru nobil, cu gust robust, cremoasa si sarat-picanta.

Denumirea “branza albastra” nu trebuie luata ad literam. Branza nu este deloc albastra la culoare, este alba, dar contine in sectiune incrustatii de mucegai nobil (Penicillium Roqueforti), de culoare albastruie.
(more…)

Citeste tot

Somon si creveti cu sos de calmari

Aceasta reteta este gatita de mine acum peste 3 ani. Nu stiu cum s-a facut de nu i-a venit randul, pana astazi, sa fie publicata. Este interesanta, caci combina pestele cu fructele de mare, iar preparatul final este deosebit de gustos si chiar decorativ.
Astazi, dupa 3 ani de gatit, as prezenta-o altfel (vezi ultimul paragraf de la Sfaturi).

(more…)

Citeste tot

Spaghete negre cu pui de sepii

In aceasta reteta am pus ultimele frunze proaspete de busuioc din ghivecele mele; bietele mele plante, cu frunzele lor ingalbenite, m-au facut sa simt ca se apropie iarna. Am mai spus-o, iarna in Bucuresti mi se pare oribila si ma gandesc la ea cu neplacere.

Modul meu de a uita de viitorul apropiat este sa gatesc cu ingrediente care imi aduc aminte de mare si de vacantele la Mediterana. Iata, asadar, o reteta contra-iarna, in care vedetele sunt puii de sepie, insotiti de paste negre, adicatelea colorate de fabricant cu serneala de… sepie. Totul este, deci, o afacere de familie intre sepii.
(more…)

Citeste tot

Pui cu sos de vin si ciupercute

Ma repet, poate a cinci suta oara, dar nu am ce face: reteta de astazi este una simpla, rapida si foarte gustoasa. Are un aer mediteranean, este satioasa si, totusi, lejera, chiar si pe vreme calduroasa. Serviti preparatul la masa de pranz: este un fel principal delicios.

Daca doriti ceva si mai satios, ganditi-va la o garnitura adecvata: piure de cartofi, cartofi natur sau orez ar merge, cel mai bine, in opinia, mea, caci va ajuta sa “culegeti” sosul.
Nu uitati sa va rasfatati si cu un pahar de vin alb sau rose, sec sau demi-sec.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (1)

De fiecare dată când încep un articol din această serie, dedicată culturilor culinare ale marilor civilizaţii, mă simt ca un copil care încearcă, timid, clanţa uşii ce deschide o bibliotecă imensă. Nu sunt istoric, nu sunt filolog, nu sunt sociolog şi nici alte multe lucruri, aşa că încercarea de a descrie pe fugă o imensă civilizaţie, chiar dacă privind totul prin prisma laturii sale culinare, mă înspăimântă în aceeaşi măsură în care mă incită.
(more…)

Citeste tot

Pulpe de pui cu sos balsamic, masline si ardei grasi

Va marturisesc din start ca am o mare slabiciune pentru masline. De fapt, si pentru masline, caci, daca ma gandesc mai bine, am o gramada de astfel de slabiciuni.
Aveam in frigider niste masline “dezosate” (adica deja curatate de samburi) si m-a cuprins cheful sa gatesc cu ele ceva pe gustul meu: cu sos, bine aromat, delicios, satios; pe scurt, un preparat menit sa joace rolul de fel principal la proxima masa de pranz.

Fiind vorba de masline, gandul m-a dus, in mod logic, spre Mediterana. Am dat o raita prin camara si una mai mica prin frigider, am adunat ce se potrivea ideii mele, iar rezultatul final este cel de mai jos.
(more…)

Citeste tot

Ton cu usturoi si lamaie

Ton cu usturoi si lamaie –  o reteta simpla, la indemana oricui

Fileul de ton este la noi un aliment de lux: pretul sau este atat de mare, incat ramane, pentru multi, prohibitiv. Prepararea unor felii de file de ton devine, astfel, o ocazie speciala: vrei sa le gatesti in asa fel incat sa simti cu adevarat gustul lor real.
Ton cu usturoi si lamaie - reteteleluiradu.ro
Cel mai simplu, si cel mai gustos as zice eu, este sa gatesti fileurile de ton pe gratar, asezonate echilibrat si cu discretie, astfel ca gustul lor natural sa fie sustinut si pus in evidenta, nu acoperit.
(more…)

Citeste tot