ulei de masline | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Tzatziki

Stiu ca internetul este plin de retete de tzatziki, dar trebuia sa aiba si blogul meu una, mai ales ca iaurtul este unul dintre alimentele mele preferate.

Reteta de fata figureaza in meniul restaurantului “Casa cu Tei” din Craiova, conceput de Costel Clipescu si de mine lunile trecute.
(more…)

Citeste tot

Tabbouleh

Tabbouleh este una dintre salatele la moda astazi, in Romania; ascensiunea sa se datoreaza penetrarii bucatariilor levantine (libaneza, siriana, turca etc.) pe piata noastra. Ce-i drept, este o salata delicioasa si satioasa.

O astfel de salata are rolul de a fi servita de sine statatoare, ca gustare, sau “mezze”, daca tot vorbim despre Levant. Numele ei provine din cuvantul arab “taabil”, care inseamna “asezonator”, in sensul in care acest termen a fost prezentat aici.
(more…)

Citeste tot

O săptămână în Zakynthos (5)

Iată că a venit la rând şi ultima parte a seriei de articole dedicate insulei Zakynthos. Astăzi vă voi povesti câte ceva despre restaurantele de pe insulă. De cele mai multe ori am mâncat în Kalamaki, dar am încercat şi restaurante din Zante, Keri şi Xigia.
(more…)

Citeste tot

O săptămână în Zakynthos (3)

Am publicat cu ceva timp în urmă un mic articol conţinând câteva date statistice despre uleiul de măsline. Este interesant şi vă recomand să-l consultaţi când aveţi timp şi chef.
Conform statisticii, Grecia este cel de-al treilea producător mondial de ulei de măsline în general, dar primul în ce priveşte ponderea uleiului de măsline extra virgin raportată la cantitatea totală de ulei produsă. Peste 85%, ceea ce este enorm. Acest procent arată nu doar calitatea măslinelor Koroneiki, Ladolia, Manaki şi Athinolia, principalele varietăţi din care se extrage uleiul grecesc, ci şi modul în care grecii respectă acest produs.

(more…)

Citeste tot

O săptămână în Zakynthos (2)

Unul dintre motivele pentru care merg în Grecia este cel legat de mâncare. De fapt, ori de câte ori am ieşit din ţară, oriunde aş fi ajuns, am căutat să îmbin turismul obişnuit, cel care te îndeamnă să admiri peisaje şi clădiri, să vizitezi fortăreţe, castele, muzee şi catedrale etc., cu cel culinar.
(more…)

Citeste tot

Salau cu tapenade

Nu pot sa spun ca ma omor dupa salau, dar gatit corect si bine insotir, cu sosurile potrivite, devine chiar o delicatesa. Reteta de fata este gatita in stil mediteranean, provensal mai exact, iar salaul este servit cu o pasta tapenade, plina de gust si aroma.

Reteta aceasta figureaza in noul meniu mediteranean, conceput de Costel Clipescu si de mine pentru restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.
(more…)

Citeste tot

Cotlete de berbecut cu rozmarin

V-am mai povestit de proiectul “Casa cu Tei”din Craiova. Iata astazi inca o reteta din noul meniu mediteranean pe care l-am conceput impreuna cu Costel Clipescu.

Marinarea asigura carnii un gust, o aroma si o suculenta deosebita. Serviti aceste cotletele cu cartofi si cu un vin rosu, mai corpolent.
(more…)

Citeste tot