ulei de palmier | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry Malabar de creveti

Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de faptul ca aveam in congelator un pachet de frunze de curry si am incropit acest curry, preparat cu lapte de cocos. Sa nu va sperie multitudinea ingredientelor, cam asa gatesc indienii. Reteta este insa foarte simpla si cu adevarat deosebita.

(mai mult…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom negru

Desi foloseste multe ingrediente, acest curry este usor de preparat, iar rezultatul final este deosebit de aromat si de gustos. Cardamomul negru este un condiment specific bucatariei indiene; aroma sa este puternica, cu o usoara nuanta camforata. Pastaile de cardamom negru se zdrobesc putin, cat sa se intredeschida, ca semintele din interiorul lor sa vina in contact cu mediul lichid al retetei. La sfarsit, pastaile se scot din mancare si se arunca.

(mai mult…)

Citeste tot

Uleiuri pentru gătit – partea 3

Uleiul de palmier
Este, probabil, uleiul cel mai puţin cunoscut la noi pe piaţă. Uleiul de palmier este originar din Africa de Vest, unde de peste 5.000 de ani se extrage din fructele palmierului tropical (diferit de cocotier!). Până în secolul nostru, acest ulei era produs pe scară redusă în satele africane, şi abia după 1920 a devenit un important produs de export.
Uleiul de palmier nerafinat (“virgin”, sau rosu) este una din cele mai bogate surse naturale de caroten; este de asemenea bogat în vitaminele E şi K, în coenzima Q10 şi în antioxidanti. Cu toate că are un punct de fum ridicat (230° C), uleiul de palmier nu este recomandat pentru prăjit, deoarece, după prima utilizare, antioxidanţii sunt distruşi, iar după 4 utilizări carotenul dispare şi el. Uleiul de palmier se foloseşte pe scară industrială ca ingredient pentru produsele de brutărie şi patiserie, pentru margarine şi bomboane (în special de ciocolată).
(mai mult…)

Citeste tot

Uleiuri pentru gătit – partea 2

Uleiul de porumb
Uleiul de porumb a câştigat considerabil de mult teren în ultima vreme. Este un ulei convenabil ca preţ, extras din germenii de porumb, iar punctul său de ardere, extrem de ridicat, îl face un excelent pentru prăjit. Datorită conţinutului ridicat de acizi polinesaturati, este unul din cele mai sănătoase uleiuri. Neavând un gust propriu foarte marcat, potenţeaza gustul mâncării. Este foarte asemănător cu uleiul de arahide, cu care poate fi înlocuit. Este recomandat diabeticilor.
(mai mult…)

Citeste tot