ulei de susan | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Somon cu salata asiatica

Somonul, desi s-a banalizat in ultimii ani, poate tocmai datorita versatilitatii sale, ramane unul dintre pestii mei preferati. Se gateste usor, are o carne satioasa, hranitoare si suculenta, are o culoare extraordinara si este plin de acizi grasi omega-3 (acizi linolenici), excelenti pentru sanatate.

(more…)

Citeste tot

Porc Mu-Shu

Porcul Mu-Shu (adesea il puteti intalni si scris altfel: moo shu, mu shu sau mu xu) este una dintre cele mai populare reţete ale bucătăriei chinezeşti. Provine, se pare, din nordul Chinei, probabil din provincia Shandong, dar a inceput sa fie popular in Occident abia in ultimii 50 de ani, si asta fiindca a fost adoptat de marea majoritate a restaurantelor chinezesti din SUA si adaptat putin, pentru papilele consumatorului occidental.

Asa se face ca acest preparat a devenit unul dintre cele care astazi sunt definitorii pentru bucataria chino-americana. Voi dedica in viitorul foarte apropiat un articol separat acestui preparat, asa ca astazi voi vorbi despre el extrem de scurt.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate bucătăriei indiene. El se referă la alimentele specifice acestei culturi culinare, şi deşi s-ar fi putut uşor scrie o carte întreagă pe acest subiect, şi încă una groasă, îl veţi găsi aici tratat pe scurt, pentru că multe dintre aceste ingrediente au fost deja descrise pe blog, iar altele le vor urma în curând.
(more…)

Citeste tot

Pui cu sos de usturoi si susan

Stiu ca de multe ori ma repet in prezentarile facute retetelor. Mai pe toate le laud ca sunt gustoase, aromate si pline de culoare. Despre unele mai spun si ca sunt echilibrate nutritional, sau ca prezinta un contrast interesant de texturi. Cam acelasi lucru trebuie sa-l spun si despre aceasta reteta, caci acesta este adevarul. Ma repet, dar chiar nu am ce face…

(more…)

Citeste tot

Vita iute cu legume

Combinatia de carne de vita cu sos de stridii si sos de soia este deja una clasica pentru bucataria chinezeasca. Reteta de fata este foarte aromata, condimentata si destul de iute. Cei care doresc un gust mai “bland” pot renunta total sau partial la ardeii iuti uscati.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre milagu podi

Bucătăria sud-indiană a fost prima, cronologic vorbind, dintre bucătăriile regionale ale Indiei care s-a format; mai mult, a reuşit să se păstreze oarecum nealterată vreme de câteva mii de ani. Cauzele acestei caracteristici speciale sunt mai multe şi le voi analiza într-un articol deja scris aproape în întregime şi programat spre publicare săptămânile următoare.
(more…)

Citeste tot

Salata picanta cu taitei

Este o salata originara din provincia Sichuan, acolo unde a luat nastere una dintre cele mai importante bucatarii regionale chinezesti. Piperul de Sichuan, ingredient specific al zonei, dupa cum o arata si numele sau, da gustul distinct al acestei retete plina de aroma.

Reteta este nu doar foarte gustoasa, dar si utila, caci va da o idee despre cum ati putea refolosi carnea gatita ramasa de pe o zi pe alta.
(more…)

Citeste tot