ulei de susan | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu muguri de fasole

Uneori ma mai izbeste sansa… culinara si dau peste ingrediente pe care eu le numesc „surpriza”; unele care se gasesc sporadic sau mai de loc. De data aceasta este vorba despre muguri de fasole soia proaspeti, peste care am dat la Cora. Stiu ca pot sa-i fac si singur, la mine acasa, dar, credeti-ma, in marea majoritate a zilelor nici nu mai stiu ce sa fac mai intai, asa ca ma bucur cand dau peste ei gata… inmuguriti.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu ghimbir

Va era dor de o reteta cu creveti? Stiu ca este criza, si tocmai de aceea ma grabesc sa va ofer una, acum cat ne mai putem permite. Chinezii numesc aceasta reteta “zhang da xia”, este una dintre retetele lor foarte simple si foarte populare. Crevetii sunt gatiti in aburi, alaturi de ghimbir si alte condimente.

(more…)

Citeste tot

Pui cu usturoi si miere

Pui cu usturoi si miere – reteta vietnameza

Dupa atatea retete gatite de Pasti, gatite “europeneste”, mie mi s-a cam facut dor de ceva asiatic. Vreau sa va prezint o reteta vietnameza, extrem de simpla si surprinzator de gustoasa si de aromata.

Bucataria tarilor din sud-estul Asiei mi se pare din ce in ce mai interesanta si mai sanatoasa, incantator de aromata si rafinat de simpla.


  • Reteta de fata nu face exceptie si ne readuce in prim-plan sosul nuoc cham, nelipsit de pe mesele vietnamezilor. Acesta, iute si acrisor, completeaza gustul dulce-sarat-picant al carnii.
    (more…)
Citeste tot

Clatite cu ceapa verde

Clatite – reteta chinezeasca

Clatitele sunt preparate foarte populare in China, iar cele cu ceapa verde sunt printre cele mai raspandite. Ele se aseamana destul de mult cu clatitele care se prepara si la noi (vezi aici cum se prepara clatitele), deci sunt usor de facut.

Sunt destul de versatile, caci se pot servi cu diverse umpluturi si dip-uri.

Reteta de fata este cea de baza, iar preparatul se serveste ca antreu, alaturi de unul sau mai multe dip-uri. Eu va propun un dip extrem de gustos, cu o dominanta picanta (pe care o puteti modera “umbland” la cantitatea de ardei iute), invelita insa in nuante dulci, acrisoare, afumate si sarate.
(more…)

Citeste tot

Salata de vita cu susan

Mi-am zis sa facem un week-end japonez, asa ca va prezint si astazi o reteta din bucataria nipona.
Reteta de astazi este de evidenta inspiratie chinezeasca, lucru demonstrat si de ingredientele folosite (sos de soia, vin de orez, ceapa verde, susan, sos de stridii). Rezultatul final este extrem de gustos, iar salata poate figura cu cinste in meniul oferit musafirilor mai simandicosi.

(more…)

Citeste tot

Orez cu fructe de mare si dip condimentat

Ca sa inlatur de la inceput orice dubiu legat de numele retetei, “dip” este termenul ce denumeste un sos care nu se amesteca in mancare ci este pastrat separat, ca sa se inmoaie in el alimentele, in special carne, peste sau legume.

Este o reteta foarte simpla, frumos colorata si, datorita dipului condimentat si aromat, un adevarat regal pentru papilele gustative. Puteti regla gustul sosului jongland cu cantitatile de sos de soia, suc de lamaie, zahar si sos iute pana cand obtineti gustul care va satisface cel mai mult.
(more…)

Citeste tot