uleiuri | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Prăjirea în strat-de-ulei şi în baie-de-ulei

Prăjirea, în oricare formă a ei, este considerată a fi o metodă de gătit cu transmitere uscată a căldurii, în care alimentele sunt gătite cu ajutorul grăsimii fierbinţi. Prăjirea este o metodă de gătit versatilă, potrivită pentru foarte multe categorii de alimente. Atunci când sunt gătite corect, alimentele prăjite prin aceste metode au un exterior crocant şi un interior suculent şi fraged. Prăjirea nu face doar ca alimentele să fie mai plăcute vizual, ci vine şi cu un important plus de gust.
(mai mult…)

Citeste tot

A fost „Good Taste of Bucharest 2012”

Sâmbătă şi duminică 13-14 octombrie 2012 am fost la târgul/expoziţie “Good Taste of Bucharest 2012” de la World Trade Plazza. M-aş fi dus oricum, căci un loc unde se adună câţiva producători şi importatori de delicatese, de la ciocolată, cafea şi uleiuri presate la rece până la vinuri, fructe de mare şi condimente, are pentru mine o atracţie irezistibilă.

(mai mult…)

Citeste tot

Omul care împute locul – partea 3

Acest articol ţine locul celui de mâine. Mâine este ajun de Crăciun şi nu se face să vin cu un astfel de titlu. Aşa că îl public astăzi, căci trebuie neapărat să mă descarc, aşa cum ar face cineva care este dezamăgit şi un pic furios.
Vă povesteam într-un articol anterior despre un mic magazin, situat în Piaţa Traian, şi vă semnalam câteva produse deosebite, cele mai multe româneşti. Apropo de titlul articolului, locul nu părea a puţi, ba din contră, mirosea mereu frumos: a mezeluri bune, a brânzeturi de calitate, a pasteis de Nata şi a ştrudel cu mere, a uleiuri presate la rece şi a alte bunătăţuri.
Mărturisesc că era un loc unde mergeam cu plăcere, nu doar fiindcă îmi era la îndemână; vânzătorii erau amabili şi volubili, glumeau cu clienţii şi se mişcau repede, magazinul era curat şi dichisit, preţurile acceptabile.
(mai mult…)

Citeste tot

(Ki-) Life is good!

Apucându-mă eu de gătit asiaticeşte, m-am lovit de următorul necaz: ingredientele se găsesc greu… şi rar. Am umblat ca apucatul prin tot oraşul, cumpărând o chestie de ici şi una de colo. Mi-am adus geamantane pline cu ingrediente din străinătate. Chiar începusem să mă gândesc cum ar arăta magazinul perfect pentru mine: plin cu tot felul de produse indiene, chinezeşti, thailandeze, japoneze şi coreene şi cu ustensile de care am nevoie absolută, toate la preţuri accesibile. Bineînţeles că un magazin perfect nu există, deşi am întâlnit magazine aproape perfecte în multe oraşe, dar în niciunul din România.
(mai mult…)

Citeste tot

La Résèrve – boutique en ligne

Iata un site romanesc ce comercializeaza diferite produse culinare deosebite. Marturisesc ca nu am comandat inca nimic de la La Résèrve, dar nu voi avea nicio … rezerva sa o fac. Patronii sunt, mai mult ca sigur, francezi, lucru ce se reflecta si in lista produselor oferite spre vanzare. Contine destule lucruri pe care nu le-am incercat inca, ingrediente provenite mai ales din Franta, Orientul Apropiat si Mijlociu si din nordul Africii (adica, zonele colonizate si influentate cultural de francezi): uleiuri si oteturi aromate, condimente, linte, cuscus, orez, bulgur, trufe, foie gras etc.

Preturile nu sunt mici, dar cu exceptia a cateva produse care par un vis indepartat (in special celebrul si deliciosul foie gras care preturi pe masura XXXL), altele, in special condimentele, sunt undeva in zona 3-7 Euro suta de grame, deci accesibile satisfacerii unor mici curiozitati.
Oricum, in ce priveste ingredientele culinare, prefer sa se gaseasca si sa fie scumpe, decat sa nu fie de loc. Macar stiu ca, la o adica, am de unde sa le cumpar si sa-mi fac damblaua. In concluzie, daca vreti sa faceti o incercare, accesati La Résèrve. Sunt sigur ca ceva-ceva tot o sa va tenteze…

Citeste tot