unt | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mercimek köftesi – Crochete de linte si bulgur

Bucataria turceasca a avut o influenta imensa asupra culturii culinare romanesti. Timp de cateva sute de ani, ingrediente, tehnici culinare, retete au imbogatit bucataria noastra, fiind aduse pe filiera turceasca. Am adaptat retetele conform resurselor locale si gustului nostru, am adoptat unele ingrediente, ca si multe cuvinte care mai persista si astazi in limba noastra. Printre acestea, si cuvantul “chiftele”.
Mercimek köftesi  - Crochete de linte si bulgur
Aceste crochete se prepara usor si sunt destul de gustoase. Le-am incercat anul trecut, la Istanbul, le-am prezentat si servit si la Bistro GUXT, in urma cu o saptamana, la evenimentul cu tema “Seara turceasca”.
(mai mult…)

Citeste tot

Piept de pui cu sos de tarhon

Este unul dintre acele preparate culinare care te incanta prin delicatetea sosului si prin finetea aromelor, prin lejeritatea lor, dar care se dovedesc a fi in final satioase si hranitoare.
Pieptul de pui este gatit delicat si alaturat unui sos de smantana cu tarhon si unui piure fin si matasos, preparat cu unt de buna calitate.
Radu Popovici - Piept de pui cu sos de tarhon
(mai mult…)

Citeste tot

Piept de rata cu sos de visine

Rata este, dupa parerea mea, pasarea cea mai gustoasa. Pieptul este una dintre bucatile cele mai interesante. Un piept de rata este socotit, in acelasi timp, robust si rafinat. Are un gust specific, intens si placut, completat de pielea crocanta si caramelizata.
Servit alaturi de un sos acrisor-sulceag, care sa mai “taie” din grasimea inerenta, pieptul de rata devine o delicatesa.
Piept de rata cu sos de visine
Acest preparat culinar poate fi gasit in meniul de la Bistro GUXT. Nu uitati, Bistro GUXT se va deschide luni, 25 mai 2015, la orele 17:00.
(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu sos de bere si coriandru

Reteta de mai jos este extrem de simpla si, intr-un fel sau altul, cred ca fiecare dintre dvs. a gatit ceva asemanator. Particularitatea acestei retete este data de sosul de bere, imbogatit cu putin unt si aromatizat cu piper, coriandru, portocala, usturoi, ardei iute si patrunjel.
Creveti cu sos de bere si coriandru
Este un sos cu gust complex, usor picant si usor citric, cu arome care se regasesc in berea alaturi de care va recomand sa serviti crevetii.
(mai mult…)

Citeste tot

Tagliatelle cu sos de unt si trufa alba

Am achizitionat acum ceva vreme o mica trufa alba de Piemont (Tuber magnatum), aflata la deplina maturitate, posesoarea unei arome fenomenale.
Mi-am dorit s-o pun bine in valoare, asa ca am alaturat-o unui preparat simplu, delicat asezonat, care sa nu o concureze, ci sa-i fie bun insotitor.
Tagliatelle cu sos de unt si trufa alba
Tagliatellele proaspete, cu un sos de unt parfumat delicat cu salvie si un vin spumant extra brut, cu carbonatare vivace si aciditate placuta, au fost pilonii unui preparat simplu, rapid si delicios.
(mai mult…)

Citeste tot

Cotlete de porc caramelizate si gratinate

Aceasta reteta este extraordinar de simpla. Este gata in 25 de minute si singurul efort pe care vi-l cere este sa radeti usturoiul si cascavalul.
Radu Popovici - Cotlete de porc caramelizate si gratinate
Nu folositi un unt ieftin, ci unul cu 82% grasime. Da un gust excelent si actioneaza aici ca un transportor si integrator de gusturi si arome. Datorita lui veti obtine un sos delicios direct din tava in care se gateste carnea.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu andive si wortelstoemp

Pui cu andive si wortelstoemp (piure de cartofi cu morcov) – Retete culinare belgiene

Andivele, berea si cartofii se numara printre alimentele preferate de belgieni.

Ce este Stoemp? Ce este wortelstoemp?

Stoemp este un fel de piure de cartofi cu o textura mai grosiera, la care de obicei se mai adauga alte ingrediente, ca radacinoase, bacon, ceapa, ierburi aromate si mirodenii.

“Wortel” inseamna “morcov” in flamanda, asa ca wortelstoemp denumeste un stoemp cu morcovi.

Pui cu andive si wortelstoemp (piure de cartofi cu morcov) - Retete culinare belgiene
Desi stoemp insoteste mai ales carnatii, ochiurile si friptura de vita, si-a gasit un loc bun si in acest preparat.

Sosurile de bere, mai ales cele din bere bruna, sunt des intalnite in bucataria belgiana. Incercati sa folositi pentru sos o bere de buna, macar la nivelul unei Leffe Bruin, caci calitatea berii influenteaza mult gustul si aroma sosului.

Andivele sunt amarui si usor dulci, sosul este si el un pic amarui, cu aroma de caramel; aceste nota amarui-dulci sunt echilibrate de acreala lamaii si de iuteala moderata a fulgilor de ardei iute.

Stoemp-ul aduce un pic robustete; este satios si completeaza preparatul.

  • Bucatarie: belgiana
  • Dificultate: medie
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente Pui cu andive si wortelstoemp:

Ingrediente pentru stoemp

  • 500 g cartofi, curatati
  • 500 g morcovi, curatati si traiati rondele
  • 1/2 ceapa, tocata marunt
  • 1 lingura de unt
  • 120 g bacon, tocat
  • 2 fire de cimbru
  • 1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
  • cateva linguri de lapte
  • sare
  • piper alb, macinat

Ingrediente pentru pui si andive

  • 4 andive mari, curatate
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 4 jumatati de piept de pui, dezosat si fara piele
  • 1/3 cana cu faina
  • 2 linguri de unt
  • 4 lingurite de zahar brun
  • 2 cepe medii, tocate marunt
  • 180-200 ml bere bruna belgiana

Instructiuni de preparare – Pui cu andive si wortelstoemp

Mod de preparare stoemp

Se incinge untul intr-o cratita si se gatesc ceapa cu baconul, cu putina sare, pana ce ceapa se face aurie, iar baconul se rumeneste si se face crocant. Se adauga morcovi, patrunjel, cimbru, sare si piper. Se adauga apa, cat sa acopere vegetalele, si se mijoteaza (fierb molcom) acestea timp de 40 de minute.

Se parat se fierb molcom cartofii, in apa cu sare, timp de 20 de minute, sau pana ce sunt fragezi. Se amesteca mixtura de morcovi cu cartofii. Se adauga putin lapte si se sfarama cartofii si morcovii, astfel ca sa se obtina un piure neomogen, cu textura grosiera.

Mod de preparare pentru pui si andive

Se cerne faina pe o farfurie mare si se asezoneaza cu sare si piper.

Se despica andivele in jumatate, pe lungime. Se scoate cu grija cotorul alb din centru. Se evita taierea completa, prin partea inferioara a andivelor, caci acestea se vor desface in foi. Se stropesc andivele cu sos de lamaie si se asezoneaza cu sare si piper. Se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-o cratita cu fund gros, la foc mediu. Pana se incinge uleiul, se tavalesc pieptii de pui prin faina si se scutura de exces. Se rumenesc apoi in uleiul incins, cat mai uniform, pe ambele parti. Se scot pe o farfurie separata.

Se arunca uleiul din cratita, dar se pastreaza reziduurile caramelizate rezultate in urma prajirii carnii. Se adauga unt si se topeste la foc mediu. Cand untul incepe sa se rumeneasca putin, se adauga andivele si se presara cu zahar. Se rumenesc la foc mediu, circa 2 minute pe fiecare parte.

Se adauga in cratita sucul de lamaie in care au fost marinate andivele, impreuna cu ceapa tocata si fulgii de ardei iute, si se gateste amestecul inca 4 minute, sau pana ce ceapa si andivele s-au inmuiat.

Se asaza pieptii de pui peste andive; se adauga in cratita si sucul lasat de carne pe farfurie. Se adauga berea si, daca este nevoie, putina apa, astfel ca pieptii sa fie cufundati in lichid pe trei sferturi. Se da in clocot molcom lichidul si se gateste carnea 15-20 de minute, sau pana cand este facuta si frageda.

Se scot pieptii de pui si andivele din cratita si se asaza pe un platou; se acopera cu folie de aluminiu, ca sa stea la cald. Se finiseaza sosul reducandu-l prin fierbere la circa 1 cana (250 ml). Se gusta si se asezoneaza cu lamaie, sare si piper, daca este cazul.

Se feliaza pieptii de pui si se servesc cu cate o andiva, stropiti din belsug cu sos, alaturi de wortelstoemp.

Citeste tot

Supa de creveti cu smantana, in stil flamand

Acest tip de supa, preparata din creveti proaspeti, este o specialitate belgiana. Desi este populara mai ales in partea de nord a tarii, in Flandra protestant-luterana, unde se vorbeste olandeza, ca mod de lucru reteta pare inspirata dupa bucataria franceza.
Supa de creveti cu smantana, in stil flamand
Supa este foarte gustoasa, robusta si rafinata in acelasi timp. Este buna mai ales primavara si toamna, dar si iarna, servita foarte fierbinte.
(mai mult…)

Citeste tot

Tort de ciocolata in trei culori

Tortul de fata nu este cu adevarat complicat, dar este relativ laborios; din pacate, nimic din ceea ce este bun nu se obtine fara un pic de efort. Puteti fi siguri ca veti avea succes cu acest tort, ori de cate ori il veti prepara. Este delicios, fin si rafinat.
Tort de ciocolata in trei culori
Acest tort a fost preparat la GUXT, cu ocazia cursului de gatit cu tema „Dulci torturi”.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 15
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15