usturoi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pulpe de pui cu sos balsamic, masline si ardei grasi

Va marturisesc din start ca am o mare slabiciune pentru masline. De fapt, si pentru masline, caci, daca ma gandesc mai bine, am o gramada de astfel de slabiciuni.
Aveam in frigider niste masline “dezosate” (adica deja curatate de samburi) si m-a cuprins cheful sa gatesc cu ele ceva pe gustul meu: cu sos, bine aromat, delicios, satios; pe scurt, un preparat menit sa joace rolul de fel principal la proxima masa de pranz.

Fiind vorba de masline, gandul m-a dus, in mod logic, spre Mediterana. Am dat o raita prin camara si una mai mica prin frigider, am adunat ce se potrivea ideii mele, iar rezultatul final este cel de mai jos.
(more…)

Citeste tot

Ton cu usturoi si lamaie

Ton cu usturoi si lamaie –  o reteta simpla, la indemana oricui

Fileul de ton este la noi un aliment de lux: pretul sau este atat de mare, incat ramane, pentru multi, prohibitiv. Prepararea unor felii de file de ton devine, astfel, o ocazie speciala: vrei sa le gatesti in asa fel incat sa simti cu adevarat gustul lor real.
Ton cu usturoi si lamaie - reteteleluiradu.ro
Cel mai simplu, si cel mai gustos as zice eu, este sa gatesti fileurile de ton pe gratar, asezonate echilibrat si cu discretie, astfel ca gustul lor natural sa fie sustinut si pus in evidenta, nu acoperit.
(more…)

Citeste tot

Pui cu fasole verde si sos de rosii

Iata ce mama ar fi numit, alintand-o dragastos, o mancarica de fasole verde cu pui. Desi fata de termenul nostru generic “mancare” am sentimente contradictorii (cand ma enerveaza, fiindca nu mi se pare indeajuns de descriptiv, cand imi place, caci cuprinde in doar 7 litere orice preparat posibil, cu conditia sa aiba ceva sos), atunci cand il aud ma gandesc la bucataria de acasa, din copilarie. In care, de altfel, calcam cat mai rar posibil.

Ei bine, mancarea de astazi este una pe stilul meu: simpla, bine asezonata, cu sos, gustoasa si hranitoare. Este, in acelasi timp, usoara si satioasa. Este foarte potrivita ca fel principal la masa de pranz, mai ales daca vremea nu este foarte calduroasa. Ziua de astazi pare potrivita, asa ca, spor la gatit!
(more…)

Citeste tot

Fettuccine cu rosii cherry si bacon

Pastele ma fascineaza prin extraordinara lor versatilitate si prin usurinta cu care se gatesc. Practic, se potrivesc in infinite combinatii de ingrediente, sunt sanatoase (nu in exces, bineinteles) si hranitoare, iar timpii scurti de gatit le fac excelente pentru momentele in care esti grabit, sau cand este prea cald ca sa zabovesti langa aragaz.

(more…)

Citeste tot

Cartofi Hasselback cu sos de branza si cascaval

Preparatul isi trage denumirea de la numele restaurantului suedez (Hasselbackens) unde, in Stockholm, in secolul al XVIII/lea au fost gatiti pentru prima data. Acesti “cartofi acordeon” sunt spectaculosi, gustosi si foarte versatili, putand fi asociati cu o sumedenie de alte ingrediente.

Se fac mult mai usor decat s-ar putea crede la prima vedere, secretul fiind sa aveti un cutit ascutit si o mana sigura.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre rouille

Sosul “rouille” (în limba franceză “rouille” înseamnă “rugină”, aluzie la culoarea sa) este un condiment tradiţional din Provence, probabil zona din Franţa cu cea mai interesantă bucătărie regională. Sosul este gros, picant, cu o aromă specifică dată de combinaţia şofran-usturoi-ardei iute, cu o culoare portocalie-roşiatică, şi a devenit un însoţitor indispensabil pentru un alt preparat provensal celebru, “bouillabaise”. O bouillabaise se serveşte în mod tradiţional alături de felii de pâine prăjită, unse din belşug cu rouille.

(more…)

Citeste tot

Pui cu cinci arome

Cinci arome chinezesti” este unul dintre amestecurile de mirodenii caracteristice unei bucatarii renumite pentru diversitatea si rafinamentul sau. Amestecul nu este iute; este insa destul de puternic aromat, cu toate ca, in acelasi timp, aroma sa este fina, rafinata si doar usor picanta. Folositi-l cu prudenta, fiindca, adaugat in cantitati mari, poate domina profilul de gust si aroma al preparatelor.

(more…)

Citeste tot