usturoi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Bumbu dasar putih – Bumbu alb

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “putih” inseamna “alb”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare alba, adica un “asezonator de baza de culoare alba”.
Bumbu dasar putih - Bumbu alb
Da, stiu, in fotografie singurul lucru alb este castronelul cu bumbu, si nu bumbu in sine, asa cum s-ar putea deduce din denumirea retetei, dar va asigur ca aceasta pasta poate fi si alba, daca alegeti o reteta un pic diferita de a mea.
De ce am ales eu o reteta care da o pasta cu o nuanta bej, veti vedea mai jos.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre bumbu

“Bumbu” este un cuvânt indonezian care înseamnă “asezonator”, sau “amestec de asezonare”.
L-am întâlnit în denumirile unor mixturi de asezonatori (mirodenii, ierburi, legume condimentare etc.), ale unor sosuri sau paste. Este un cuvânt folosit şi ca adjectiv, atunci când se spune despre un preparat că este condimentat.
Sosuri bumbu indoneziene
Sosurile sau pastele bumbu sunt prezente în toate bucătăriile regionale ale Indoneziei (cele mai importante fiind cele din Bali, Java, Sundan, Padang, Batak şi Manado).
(more…)

Citeste tot

Dakgangjeong – Pui crocant, dulce-picant

Dakgangjeong este un termen coreean ce denumeste bucati de pui prajite in baie de ulei si “glazurate” cu un sos lipicios, dulce si picant. In mod traditional, un astfel de preparat se gateste folosind un pui intreg, portionat; este normal, caci reteta are ceva vechime, iar atunci cand se taia un pui intreg se foloseau toate bucatile.
Radu Popovici - Dakgangjeong - Pui crocant, dulce-picant
Astazi, cel mai adesea se gateste folosind aripioare de pui; din nou normal, caci acestea sunt bucatile care au cel mai mare raport piele/carne; pielea este foarte importanta, caci ea da exteriorul crocant, rumenit si delicios al bucatilor de pui.
Reteta se gateste, insa, foarte bine si cu bucati de piept de pui dezosat, sau cu ciocanele de pui.
(more…)

Citeste tot

Prajele de pui cu Grana Padano

Aceasta reteta este inspirata de preparatul indian numit “pakora”, “pakoda” sau “bhajia”, care consta din bucatele de ingrediente asezonate, amestecate cu faina de naut(uneori si cu faina grau, orez etc.) si apoi prajite in grasime incinsa.
Eu prefer sa numesc “prajele” bucatile astfel gatite, si asta fiindca nu am alt nume la indemana, in limba noastra.
Prajele de pui cu Grana Padano
Am folosit un amestec de piept de pui, branza Grana Padano de la Delaco, amidon si multe arome. De fapt, aceasta reteta se doreste a fi pentru dvs. doar un punct de plecare, caci puteti improviza dupa cum simtiti.
(more…)

Citeste tot

Supa de creveti cu smantana, in stil flamand

Acest tip de supa, preparata din creveti proaspeti, este o specialitate belgiana. Desi este populara mai ales in partea de nord a tarii, in Flandra protestant-luterana, unde se vorbeste olandeza, ca mod de lucru reteta pare inspirata dupa bucataria franceza.
Supa de creveti cu smantana, in stil flamand
Supa este foarte gustoasa, robusta si rafinata in acelasi timp. Este buna mai ales primavara si toamna, dar si iarna, servita foarte fierbinte.
(more…)

Citeste tot

Bumbu kacang – Sos de arahide pentru satay

Bumbu kacang este un superb sos de arahide, picant, aromat si condimentat, conceput in special pentru a fi servit alaturi de frigaruile de tip satay.
Satay, sau sate, este un termen care denumeste frigaruile preparate in Indonezia, Singapore, Malaezia, Thailanda etc. Acest tip de preparate se gateste mai ales pe strada si se serveste fierbinte, insotit de un sos pe baza de arahide, ardei iuti si (multe) alte arome.
Sosuri de arahide se mai intalnesc si in alte culturi, ca cele din Olanda, Vietnam, China, Filipine, ba chiar si din Africa si Orientul Mijlociu.
Bumbu kacang - Sos de arahide pentru satay - Radu Popovici
(more…)

Citeste tot

Suan yong chor

Stiti deja, sau daca nu stiti ma repet: sunt fascinat de sosurile si pastele pe baza de ardei iuti. Acesta este unul dintre motivele pentru care bucatariile din Asia de Sud-Est mi se par minunat de interesante.
Scurta incursiune in bucatariile malaeziana si indoneziana facuta in aceste ultime saptamani a inceput sa ma introduca in universul sambalurilor, condimente foarte diverse, toate pe baza de ardei iuti.
Chiar ma intreb ce si cum mancau malaezienii si indonezienii pana sa apara pe la ei ardeii iuti; acum sunt atat de atotprezenti, incat localnicii mai curand par ca ar putea trai fara apa decat fara iubitii lor ardei.
Suan yong chor
Am avut sansa sa dau peste o noua reteta de sos de ardei iuti, descoperita in cartea “Penang Heritage Food”, despre care v-am povestit zilele trecute. Marturisesc ca, in dorinta de a compara mai multe surse, am cautat aceasta reteta si pe Internet, ca si in celelalte carti de bucatarie indoneziana si malaeziana pe care le am; inutil, insa. Nu am mai gasit niciun alt autor mentionand acest sos.
Poate condimentul este folosit exclusiv regional, sau poate a cazut in uitare, “resuscitat” fiind de catre Ong Jin Teong, autorul cartii mai sus mentionate.
(more…)

Citeste tot

Curry de vita cu sambal terasi

Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie sau capra. Nu cred ca am vazut vreodata carne de capra… ori nu-mi aduc aminte; carnea de oaie de buna calitate nu se gaseste nici ea chiar pe toate drumurile. Mi-am permis sa folosesc vita, si fiindca imi place mai mult decat oaia, si probabil si decat capra; in plus, se gaseste mult mai usor.
Curry de vita cu sambal terasi
Indonezienii, ca si indienii, prefera sa gateasca bucatile de carne cu mirodenii. Aceeasi tehnica este folosita si in aceasta reteta.
(more…)

Citeste tot

Sambal terasi

Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria indoneziana si este folosit pentru a da iuteala, complexitate si adancime gustului unei game largi de preparate. Ca toate sambalurile, ingredientul de baza al retetei este ardeiul iute. Sambal terasi foloseste ardei itui proaspeti, rosii si verzi.
Sambal terasi
Multi il compara cu “analogul” sau malaezian, sambal belacan. Pastele fermentate de crveveti, cele care si dau, de fapt, numele acestor condimente, terasi respectiv belacan, sunt adesea folosite ca substitut una pentru cealalta.
(more…)

Citeste tot